10 idei fascinante pentru decorarea dormitorului. Le poți pune în practică foarte ușor

0

Dormitorul este una dintre cele mai speciale încăperi dintr-o locuință. Dacă bucătăria este „inima casei“, atunci dormitorul ar trebui să fie numit „sufletul casei“ pentru că în el ne regăsim liniștea interioară, în el ne reîncărcăm bateriile și ne refacem din toate punctele de vedere. Trebuie să recunoaștem, însă, că decorarea dormitorului nu este atât de ușoară pe cât pare.

În el trebuie să încapă un pat care să ne ofere nopți liniștite, un dressing încăpător, noptiere și comodă și, cu toate aceste lucruri în el, trebuie să ne ofere senzația de spațiu aerisit. Aici intră în joc alegerea în mod inteligent a obiectelor de mobilier. Nu uita că, dacă faci o alegere greșită, vei sfârși prin a-ți petrece nopțile într-o cameră aglomerată și care, în loc să te relaxeze, te stresează și mai mult.

Iată câteva idei fascinante pe care ar trebui să le pui în aplicare în dormitorul tău. Vei găsi printre ele câte o soluție pentru a obține orice efect îți dorești în aceasta încăpere atât de specială. Iată ce ai de făcut:

Suspendat – poți câștiga spațiu în dormitor alegând noptiere înguste și lămpi suspendate de perete. Fixează veiozele chiar deasupra patului, astfel încât lumina să cadă perfect atunci când îți dorești să citești o carte înainte de culcare.

Decorațiuni – în dormitor nu rămâne de obicei prea mult spațiu pentru decorațiuni, însă aceste obiecte dau personalitate camerei, așa că nu trebuie uitate. Amplasează deasupra patului un tablou sau, și mai bine, fotografii de familie.

Mai puțin e întotdeauna mai bine – principiul „less is more“ poate fi aplicat cu succes când vine vorba despre amenajarea dormitorului. Rezumă-te la strictul necesar în dormitor, fără să încarci prea mult spațiul.

Culorile – sunt foarte importante când vine vorba despre decorul unei camere, mai ales când ea este destinată odihnei. Nu folosi culori foarte puternice. Optează pentru pasteluri, iar dacă vrei nopți cu adevărat liniștite, optează pentru culoarea albastră, despre care se știe că are un efect relaxant asupra minții noastre. Albul este și el potrivit pentru dormitor, la fel și bejul.

Imprimeuri – trebuie să acorzi o atenție sporită imprimeurilor de la draperii, covor sau tapițeria patului. Dacă ai folosit o singură nuanță în întreaga cameră, o draperie cu un imprimeu colorat și vesel este o alegere excelentă. De cealaltă parte, ar trebui să te rezumi la unul sau doua obiecte cu imprimeuri, deoarece încarcă vizual întreaga cameră.

Nu urma regulile – știm că de obicei există o regulă nescrisă a lucrurilor pe care ar trebui să le ai în dormitor, însă nevoile fiecăruia dintre noi sunt diferite, așa că nu trebuie să le lași să te limiteze. Dacă îți dorești un birou în dormitor, poți renunța la dressing, pe care să-l amplasezi în hol. Dacă în locul noptierei îți este mai utilă o măsuță mobilă pe care să-ți pui laptopul, fă alegerea cea mai practică pentru tine, fără să fii constrâns de norme.

Polițe – utile în orice încăpere din casă, polițele îți oferă spațiu în plus pentru depozitare în locuri pe care altfel nu le utilizai. În dormitor nu este suficient spațiu pentru o bibliotecă, însă poți pune două polițe deasupra patului, pe care să amplasezi cărți sau diverse obiecte decorative dragi ție. Astfel, întreaga cameră va deveni mai caldă și mai primitoare.

Profită de orice spațiu – și folosește fiecare centimetru pe care îl ai la dispoziție. În camerele de hotel, spre exemplu, designerii au încercat să includă cât mai multe lucruri într-un spațiu limitat, așa că au venit cu excelenta idee a unui birou în colțul camerei. Poți folosi și tu acest truc pentru a include în dormitor și un spațiu de lucru, fără ca el să ocupe prea mult loc.

Lumină – deși multe persoane aleg draperii groase pentru dormitor, așa încât să blocheze lumina pe timpul nopții și dimineața devreme, nu putem ignora rolul esențial pe care îl are lumina în decorarea unei camere. Ea umple încăperea de energii pozitive și poate fi folosită pentru a crea efecte estetice deosebite. Clasicul corp de iluminat din tavan ar trebui însoțit de un lampadar într-un alt colț al camerei sau de veioze de o parte și de alta a patului.

Nu te lăsa influențat de trenduri – Moda în amenajările interioare este la fel ca și cea din vestimentație: trecătoare. Nu este recomandat, deci, să lași tredurile să-ți influențeze alegerile în ceea ce privește decorul locuinței. Un exemplu concludent în acest sens sunt scafele din rigips care erau foarte căutate în urmă cu 10 ani, dar care acum sunt considerate desuete. Ghidează-te după gusturile tale și după aspectul practic al lucrurilor și vei avea un domitor primitor și încărcat de energii pozitive.

Ce părere ai despre ideile acestea? Care ți se pare cea mai interesantă?

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply