Vremea rea poate să vină, noi suntem pregătiți de iarnă

0

Cu mic, cu mare, ne străduim să nu ne ia prin surprindere iarna, mai cu seamă cei care locuim la țară, așa că ne pregătim din vreme cele necesare.
La noi problema principală este asigurarea din timp a gospodăriei cu combustibil pentru încălzire în cursul iernii, ce la noi vine mai devreme. La acest capitol parțial sunt asigurat, căci locuind într-un sat de munte, procurarea materialului lemnos nu e chiar o problemă complicată.
Eu locuiesc împreună cu soția în casa părinților mei, care nu mai sunt în viață de un an, iar garsoniera de la Târgu Jiu a revenit unui frate mai mic.
Am fost nevoit să mă ocup încă de anul trecut să pun la punct locuința, să o pregătesc, pentru că, spre sfârșitul anului acestuia, aștept un moștenitor, căruia îi trebuie mai multă căldură și un confort adecvat bebelușilor.
Casa este compusă din două dormitoare, două holuri, bucătărie, cămară și baie. Într-una dintre camere, cea dinspre nord, avem sobă de teracotă, iar cea dinspre sud, în care locuim iarna, are un perete comun cu bucătăria, unde am instalat o sobiță cu plită pentru gătit, care încălzește totodată și dormitorul, făcând în acest mod economie de lemne. Am curățat hornurile și am verificat îmbinările teracotei. În toată casa avem parchet lăcuit, iar holurile le-am lambrisat până la o înălțime de 1,65 m.
Din vară am izolat ferestrele cu silicon și unde a fost cazul am aplicat cauciuc profilat pe geamuri și la uși. Pentru pus între ferestre, soția a confecționat niște săculeți înguști, un fel de perne cilindrice din materiale textile mai groase, umplute cu vatelină, lungi cât lățimea ferestrelor. Din vreme am înlocuit 2-3 geamuri fisurate. Ca să nu se mai aburească geamurile și să înghețe când e ger puternic, am pregătit o amorsă din glicerină și alcool cu care vom șterge periodic sticla.
Pentru că la intrarea în casă nu aveam prag și venea frigul pe sub ușă și toc, am confecționat un prag din lemn, iar sub ușă și toc am aplicat cauciuc profilat.
În podul casei, deasupra tavanului, pentru o izolare termică mai bună am aplicat vată minerală, polistiren, acoperite cu folii speciale și plăci de gips-carton (de 1 cm grosime). Și anul acesta am în vedere curățirea jgheaburilor și a burlanelor de frunzele adunate și depozitate de vânt. Altfel există pericolul înfundării acestora și implicit înghețarea în cursul iernii și formarea țurțurilor de gheață. Aceștia, chiar dacă sunt frumoși, nu aduc nimic bun, ci pot produce accidente cu urmări grave.
Grădina casei are 520 mp, amplasare sudică și în ea am cultivat anul trecut, ca orice gospodar, sortimentele de legume necesare în casă. În perioada de sfârșit a toamnei, când nu mai e mult până la căderea primilor fulgi de nea – la noi la munte iarna vine ceva mai devreme, strâng ultimele legume și resturi vegetale, efectuez săpăturile adânci de toamnă, împrăștii gunoiul de grajd.
Am început plantarea în grădină a semănăturilor specifice perioadei: ceapă, usturoi, morcov, salată și spanac. Pentru protejarea acestor semănături am pregătit o folie mare de plastic cu care înaintea primului îngheț le acopăr dacă e cazul, dacă sunt temperaturi joase.
În raport cu prognozele meteorologice, până la căderea primelor brume, strâng și aduc în casă cele 15-20 ghivece cu flori și, ca în fiecare an, le așez la locul lor având în vedere asigurarea condițiilor necesare în timpul repausului vegetativ: lumină, apă, cădură, aerisire etc.
Livada mea, cu toate că este încă tânără, mi-a dat și în acest an satisfacții. Am plantat 2 cireși, 2 meri, 3 caiși, 4 pruni, 5 vișini și 3 peri. Mai am câțiva arbuști de coacăz și cătină, cărora le asigur an de an condițiile de care au nevoie: le tai coroana primăvara devreme, le scutur zăpada de pe crengi în timpul iernii, le fac stropirile periodice, le tai mărăcinișurile din apropiere, le sap pământul la rădăcină.
Stupina mea nu e prea mare, îngrijesc cinci familii de albine pentru nevoile casei. Pentru a trece cu bine perioada de iarnă și a nu avea pierderi, înainte să înceapă iarna, la fiecare stup completez rezervele de hrană având în vedere că fiecare familie de albine consumă în perioada sezonului rece aproximativ 18 kg de miere.
Împachetez fiecare stup împotriva schimbării bruște a temperaturii, prin acoperire cu salteluțe a podișorului, prin reducerea deschiderii urdinișului.
Iarna îndepărtez zăpada de pe scândurica de zbor, fără să fac zgomot. Periodic „ascult“ în liniște fiecare stup spre a mă convinge că totul decurge normal în familia de albine. Nu uit să montez grătarele contra pătrunderii șoriceilor pe urdiniș în stup.
Via din grădina casei este alcătuită din 30 butuci de vie nobilă,  struguri de masă, cărora în fiecare an, înainte să înghețe pământul, le fac mușuroaie la fiecare în parte, spre a-i proteja de îngheț.
Meteorologii spun că în acest an vom avea o toamnă lungă și o iarnă blândă și că nu vom fi nevoiți să ne facem griji de felul cum vom trece perioada rece. Dar este normal să ne luăm măsurile ce se impun. Aștept nașterea copilașului și sfârșitul acestei perioadei, căci am fost disponibilizat din funcția de pădurar, ca urmare a retrocedării pădurilor și reducerii numărului de silvicultori. Se așteaptă sporirea cererilor beneficiarilor, pentru paza și îngrijirea plantațiilor forestiere și implicit reîncadrarea celor disponibilizați.
Aștept cu nerăbdare acest lucru și totodată rezultatele de la acest concurs, care poate va însenina și atmosfera din familia mea.
Răzvan-Andrei Teodorescu, sat Gurani-Deal, com. Săcelu, jud. Gorj

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply