Vrei roade bogate? Ai grijă la tăierile pomilor (II)

1

Monica Viericiu
Dragă cititorule,
Continuăm seria articolelor din seria “Tăierea pomilor”, de data aceasta vorbim despre avantajele acestor acțiuni și cum se procedează efectiv.
De ce să tai pomii? Dacă un pom fructifer, sau chiar arbust, este lăsat la voia întâmplării, aceasta nu înseamnă că nu va face roade, doar că mai puțin timp, va produce fructe mai slabe calitativ și că planta va îmbătrâni și pieri mai repede. De aceea, în popor, circulă vorba “Un pom greșit tăiat este totuși mai bun decât unul netăiat”, dar nu înseamnă că tăierile se fac oricum, pentru că pot produce și efecte adverse.
Când tai în uscat?
Tăierile în uscat se fac toamna târziu, în ferestrele iernii (dacă nu se anunță geruri în următoarele 3-4 săptămâni) sau, cel mai bine, primăvara devreme (de la mijlocul lunii februarie până către 20 martie, în funcție de vreme), când pomii nu au pornit încă în vegetație.
Se pot amâna tăierile? Da, în cazul în care livezile au fost afectate de geruri puternice. Atunci tăierile se pot amâna până primăvara târziu, adică până la intrarea în vegetație a pomilor, aceasta permițând diferențierea mugurilor pieriți de cei viabili.
Tăierile de formare a coroanei după forma aleasă (piramidă, vas întors, pe spalier ș.a.m.d.) încep încă din momentul plantării (care se face în timpul perioadei de repaus vegetativ, deci toamna după căderea frunzelor sau primăvara devreme) și continuă încă 4-5 ani, după care se aplică tăieri de întinerire și fructificare. Pentru obținerea coroanei dorite, pe lângă scurtarea, reducția și suprimarea ramurilor se fac și alte intervenții, ca aplecarea (înclinarea spre orizontală), dresarea (ridicarea către verticală), torsionarea și arcuirea ramurilor, fiecare având un rol bine determinat, urmărindu-se maximizarea recoltei și ușurarea culesului.
Cum scurtezi Scurtezi ramurile de un an mereu deasupra unui mugure, la 5 mm de acesta. Scurtarea ramurilor presupune reducerea prin tăiere a ramurilor crescute de un an și se disting în acest punct trei tipuri: severă (se îndepărtează 2/3 sau 3/4 din lungimea acestora), medie (doar 1/2 din lungime se elimină) și ușoară (cazul în care se scurtează doar 1/3 sau chiar mai puțin din lungimea ramurilor respective). Scurtarea severă este recomandată când se urmărește o dezvoltare rapidă a lăstarilor rămași pe pom și reducerea numărului de ramuri de rod formate, deci o întinerire. Iar scurtarea ușoară favorizează dezvoltarea unor ramuri scurte care pot fructifica în anul respectiv sau în următorul. Reducția ramurilor poate să fie și ea severă, medie sau ușoară și presupune eliminarea unor ramuri de semischelet, a punților și vetrelor de rod, operațiune ce duce la creșteri vegetative mai mici sau mai mari. Scurtările și reducțiile sunt benefice la pomii bătrâni, deoarece stimulează producerea lăstarilor și transformarea lor în timp în ramuri de rod. În schimb, la pomii tineri nu se recomandă aceste operațiuni, ci doar înclinarea. Suprimarea ramurilor reprezintă o altă operațiune importantă care constă în eliminarea ramurilor anuale sau multianuale de la bază fără ciot, pe inelul de creștere și care stimulează creșterile pe tot pomul, iar în timp reducerea coroanei în volum.
Specialiștii consideră că aceste trei tipuri de operațiuni descrise mai sus se pot aplica și în verde, de obicei, în perioada iunie-august, însă duc la reducerea creșterilor și la reducerea în volum a coroanei.
Caută și celelalte articole din seria “Tăierile pomilor” ca să afli informații practice pe această temă.
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Taierea pomilor | Revista Practic idei

Leave A Reply