Vrei o mică afacere? Încearcă să scoți pui la incubator

3
Foto: arhiva Practic-Idei
Ioana Preda, Bucureşti
Stimată redacție,
Vă mulțumesc frumos pentru publicarea articolului meu în revista “Practic-Idei” nr. 8/2011 care a fost şi premiat. Am citit cu foarte mare atenție şi pasiune articolul scris de domnul Gheorghe Cojocaru în nr. 7/2011, privind creşterea găinilor pentru ouă şi carne şi, ca o completare, vin cu un material despre clocitul artificial.
Sper că materialul următor va fi un bun ghid în obținerea micuților pui prin clocirea artificială. Mă bucur să văd  tineri cu dragoste de muncă și care îşi încep o nouă îndeletnicire de a scoate şi a valorifica pui de găină, rațe, curci, gâşte.
Modul de clocire artificial are o serie de avantaje:
Se clocesc deodată un număr mare de ouă;
Se pot scoate pui în orice timp al anului, adică şi atunci când nu „cad” cloştile naturale;
Se pot obține pui „timpurii” care se vând cu un preț foarte bun în lunile de iarnă şi primăvară începând cu februarie, martie şi aprilie;
Avantajul este că se pot obține pui și de la rasele bune ouătoare, dar cu instinct slab de clocire;
Se economisește prin „desclocirea” unui timp prețios al găinilor înzestrate cu instinctul clocitului;
Puii scoşi din incubator, fiind lipsiți de paraziți, se dezvoltă mai bine decât cei scoşi de cloşti, care sunt atacați de păduchi sau căpuşe.
Primele clocitori practice au fost construite de Voltellier, Roullier şi Arnoult în a doua jumătate a secolului trecut. Astăzi găsim în comerț nenumărate clocitori, cu care se pot cloci odată de la 50 până la 200.000 de ouă.
Calitățile unei clocitoare artificiale
Aparatul trebuie să respecte următoarele condiții:
Să păstreze aceeaşi temperatură în toate punctele sale aflate la acelaşi nivel (înălțime), neadmițându-se diferențe de temperatură între aceste puncte;
Să se păstreze umiditatea normală;
Să se aerisească uşor fără a forma curenți puternici;
Să fie simplu, spre a se putea mânui, curăța şi dezinfecta cu uşurință;
Să se construiască fără greşeală, solid şi din material de cea mai bună calitate, căci numai aşa aparatul va putea fi folosit cât mai mulți ani;
Să consume puțin combustibil (petrol, electricitate), pentru ca folosirea clocitorii să fie cât mai economică.
Durata clocitului ouălor de găină
Pentru ouăle de găină, perioada de clocire durează 21-22 zile; atunci când se urmăreşte producerea de găini ouătoare de iarnă, este nevoie să se înceapă clocitul după cum urmează:
La începutul lunii februarie pentru găinile din rasele grele;
La începutul lunii martie pentru găinile din rasele mixte;
La jumătatea lunii martie pentru găinile din rasele comune;
La începutul lui aprilie pentru găinile din rasele uşoare.
Nu este bine să se înceapă clocitul mai devreme, în luna ianuarie, căci operațiunea devine prea costisitoare, de asemenea, nu trebuie să se prelungească după 15 mai.
Alegerea ouălor pentru clocit
Calitatea ouălor pentru clocit are o mare importanță pentru reuşita operațiunii.
Ouăle alese pentru clocit să provină de la păsări sănătoase;
Nu se vor întrebuința pentru clocit decât ouă provenite de la găinile foarte bune ouătoare;
Mare atenție trebuie avută pentru alegerea ouălor fecundate provenite de la un grup de găini având cocoşi suficienți;
Sunt folosite ouăle de la găinile tinere cu vârste între 2-3 ani, deoarece ouăle lor sunt mai mari şi mai fecunde;
Cocoşii întrebuințați la prăsilă trebuie să fie tineri, tot de 2-3 ani, ca şi găinile. În popor se spune că, privind ouăle la lumină sau lampă se pot deosebi cele fecundate (cu sămânță) de cele nefecundate.
Ouăle alese pentru clocit trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 2 şi 8 zile; Nu se vor folosi ouă mai proaspete de 2 zile, deoarece ouăle abia au timp să-şi formeze camera de aer, dar nici mai vechi de 8 zile, cel mult 14 zile, căci pe măsură ce se învechesc embrionii lor slăbesc şi mor; Din ouăle cu vechime de 1-7 zile clocesc 69%, din cele cu vechime de 21-22 zile clocesc 44%, iar din cele cu vechime de 28-43 zile clocesc 32%. Vârsta ouălor se poate aprecia cu aproximație după mărimea camerei de aer.
Mai există o metodă de a controla cât de proaspete sunt ouăle, dar aceasta nu este indicată pentru cele de clocit. Această metodă constă în introducerea ouălor într-o soluție făcută din 125 g sare de bucătărie la 1 l de apă, pentru a constata dacă ouăle nu sunt vechi. Este recomandat ca în fiecare zi să se scrie data când se iau ouăle din cuibar cu un creion negru.
Ar fi foarte bine dacă ouăle pentru clocit au aceeaşi vârstă, aşa încât clocirea lor să se facă odată, nu la intervale mari. Ouăle alese pentru clocit trebuie să aibă forma normală, elipsoidală, coaja netedă, potrivit de groasă, omogenă şi lipsită de crăpături.
Nu se vor folosi ouă murdare, spălarea lor nefiind îngăduită, deoarece odată cu murdăria s-ar curăța şi pojghița cleioasă ce le îmbracă, fapt care favorizează evaporarea apei din ou, primejduind dezvoltarea embrionului. Ouăle pentru clocit trebuie să aibă mărimea şi greutatea caracteristică rasei. Ouăle prea mari, ca şi cele prea mici, sunt anormale, de aceea se vor evita.
Când ouăle de reproducere se primesc din altă localitate nu se pun imediat la clocit, ci numai după un repaus de 24-48 de ore, spre a avea timp să se liniştească. Din momentul procurării şi până se pun la clocit, ouăle pentru reproducere se păstrează într-o cameră aerisită, lipsită de curenți, cu temperatura de 8-10 grade Celsius şi umiditatea redusă, de 25-40%. În tot acest timp ouăle trebuie întoarse zilnic de câte 2 ori pe zi, spre a se evita ridicarea gălbenuşului şi lipirea embrionului de coajă, adică moartea lui. În crescătoriile mari de păsări, există aparate speciale, alcătuite din dulapuri prevăzute cu multe sertare cu suluri de lemn, pe care se aşază ouăle şi care se pot învârti printr-un mecanism foarte simplu.
Sper ca prin aceste sfaturi să vă determin să începeți o activitate profitabilă şi frumoasă. Să aveți puişori vioi şi sănătoşi!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. As vrea sa stiu daca se cunoaste care este temperatura ideala,pt clocireamai multor gaini decat cocosi.stiam ca e cv de genul gainile ies la 38.5`Csi cocosii la 38.`C sau invers.vreau sa stiu exact.Multumesc astept raspuns pe mail [email protected]

  2. Pingback: Vand icoane | Revista Practic idei

Leave A Reply