Vrei o livadă? Iată care sunt informațiile de bază!

1
livada
Foto: Eugen Dragos
Eugen Dragoș, sat Posta, com. Remetea Chioarului, jud. Maramureș
Dragi cititori,
Dacă vă doriți o livadă, e nevoie să știți doar câteva noțiuni. Doresc să vă spun cum am pus eu bazele propriei mele livezi și cum am făcut pământul să rodească, indiferent cât a fost de sărac.
Am ales un teren cu un sol lutos-nisipos, cu o ușoară pantă, cu un traseu mic de transportare a fructelor, cu o sursă bună de apă necesară pentru stropirea și udarea pomilor și să fie un loc ferit de brumele târzii de primăvară și înghețurile timpurii de iarnă. A fost important ca terenul să îndeplinească toate aceste condiții pentru ca nu cumva după 4-5 ani să apară nereguli în livadă.
După ce am ales terenul, l-am pregătit așa: în luna august l-am desfundat la o adâncime de 50-60 cm, apoi am mărunțit solul prin discuire, apoi l-am nivelat, l-am mărunțit și tasat cu combinatorul.
Apoi am pichetat terenul, trasând o linie de bază paralelă cu latura lungă a terenului. Am pichetat în pătrat, astfel distanțele dintre rânduri sunt egale cu cele dintre pomii de pe un rând. Rândurile de pomi le-am proiectat pe direcția nord-sud pentru a avea lumină tot timpul zilei.
Pomii i-am cumpărat de la pepiniere pomicole. Rădăcinile pomilor le-am mocirlit într-un amestec format din pământ galben (2 părți), balegă de vacă (1 parte) și apă. Amestecul trebuie să aibă consistența smântânii. Am săpat cu puțin timp înainte gropile, apoi am plantat pomii cu punctul de altoire la 3-4 cm mai sus de nivelul pământului în gropi. Am acoperit apoi cu pământ cam de 10 cm, am tasat uniform pământul în jurul gropii, iar la final am făcut un mușuroi pe suprafața gropii, fără a mai tasa.
Tăierile le realizez la timp și în mod corect pentru ca pomul să se dezvolte armonios și să aibă maximum de fructe (în cazul meu, prune bistrițene).
Când le recoltez, pe cele pe care nu le folosesc la țuică și la gem, le păstrez în lădițe  aerisite, și ușor stivuite. Nu se păstrează foarte mult timp pentru că fructele transpiră mult și creează medii propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor. Pentru a le prelungi timpul de păstrare aerisesc mult încăperea, dar nu las nici aerul să fie prea uscat, pentru că în acest fel prunele se usucă.
Cu timpul,  mă voi bucura de mai multe roade. Abia atunci voi realiza că munca și investiția mea nu au fost în zadar. Succes și vouă!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: tratamente in livada | Revista Practic idei

Leave A Reply