Vorbesc mereu cu florile mele dragi

0
floare in ghiveci
Foto: Doina Fănica Țană
Fănica Doina Țană, Brăila
Dragii mei prieteni, Iată că sumarul revistei s-a îmbogățit de la o lună la alta, prietenii, corespondenții și-au dublat numărul, implicit numărul cititorilor s-a mărit.
Și asta datorită faptului că Practic Idei a intrat în casa noastră, de la țară sau de la oraș, a intrat în grădină și-n balcoanele cu flori, ne vizitează când este invitat, ce mai, ne-a pătruns adânc în suflet pentru că e el mai bun. De data aceasta vă scriu despre plantele pe care le iubesc și îngrijesc.
Și pentru că vremea este din ce în ce mai caldă, mi-am aranjat și eu florile pe balcon, dar și dincolo de el. Iubesc mult florile, iar atunci când vine iarna și trebuie să le bag în casă plâng, deoarece din diverse motive mai pierd din ele, însă în sezonul cald nu știu pe care să o admir mai întâi. Toate îmi sunt dragi și vorbesc mereu cu ele. Guzmania îmi place mult, face flori numai în vârf. Se udă doar în cupă, nicidecum în pământ, deoarece îi putrezesc rădăcinile. O țin la geam cu mult soare, o pulverizez cu apă din când în când pe frunze. Se răsfață la soare și mi-a făcut și pui. Nu necesită cine știe ce îngrijire specială, dar ne răsplătește din plin cu gingășia ei. Syngonium. Am 2 ghivece, unul l-am dirijat în sus, i-am pus tutore și l-am legat. Pe celălalt l-am pus pe perete în sufragerie și l-am lăsat să se întindă în voie. Îi place să-l stropesc pe frunze, îl ud puțin. Lumina este relativă, nici prea mult soare, nici umbră, se mulțumește cu un pic de lumină, nu este pretențios. Se prinde ușor din vârfuri, de la lăstari puși direct în pământ. Mușcatele sunt pline de flori în această perioadă, le țin pe balcon la lumină și le tratez cu substanțe fertilizatoare, vorbesc cu ele, le iubesc mult datorită faptului că mă răsplătesc prin minunatele lor flori până toamna târziu. Streptocarpus are o perioadă lungă de înflorire, de aceea are un loc important în inima mea. Îi place mult lumina, însă nu soarele direct, așa că în această perioadă a verii necesită o ușoară umbrire. Între udări se lasă pământul de la suprafață să se usuce puțin, deoarece umezeala stătută din sol duce la putrezirea plantei, chiar dacă este originară din zonele umede ale Africii. Umezeala o asigur prin așezarea ghiveciului pe o farfurioară cu pământ umed. Bine îngrijită înflorește tot anul, având diferite culori: alb, roz, mov. Kalanchoe, care este de culoare roșie, este mereu înflorită. Gălbenelele sunt minunate, nu sunt pretențioase, însă ne atrag mereu atenția prin coloritul lor. Trandafirul chinezesc l-am scurtat la începutul lunii decembrie, iar crenguțele tăiate le-am pus în pahare cu apă (cu câte o bucată de cărbune de lemn) la înrădăcinat. Dețin și alte flori, le iubesc pe toate, iar ele mă răsplătesc prin frumusețea lor. Voi reveni într-o ediție viitoare. Doresc tututor sănătate și flori cât mai frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply