Viziteaza orasul antic Efes si satul Sirince

0

Orașul antic Efes, din Turcia, este un leagăn al civilizației. Cu ajutorul unui ghid bun vei înțelege cum era orașul în vremea grecilor și romanilor.

Istoria orașului Efes

Străzile erau pavate și împodobite cu temple și fântâni și erau mărginite de magazine. Primărie, piețe, teatru – orașul antic avea toate acestea. Pe dealuri, oamenii locuiau în mii de case confortabile, bine compartimentate și frumos decorate… Orașul avea latrine cu canalizare și fără pereți despărțitori, făcute în principal pentru ca bărbații să poată socializa (uneori în acordurile muzicii, care le ascundea cuvintele de taină), băi publice confortabile, locuințele dispuneau de apă rece, caldă și canalizare. Pardoselile caselor erau din mozaicuri, iar pereții erau decorați cu fresce. Sunt uimitor de frumoase! Dacă poți, încearcă să nu te grăbești: e păcat să treci pe lângă ele fără să le observi. Prin dimensiuni și stil, edificiile publice aveau măreție, erau împodobite cu lucrări de artă. Istoria orașului e frumoasă, zbuciumată și împletită cu legende: în una, orașul a fost ridicat de amazoane; în alta, ctitorului Androkolos i se profețise că locul orașului îi va fi arătat de un pește și un mistreț, astfel că l-a așezat unde a ucis mistrețul speriat de un pește care a sărit de pe jarul pe care se prăjea; incendierea și distrugerea templului lui Artemis în noaptea în care s-a născut Alexandru cel Mare au fost posibile pentru că aceasta plecase să ajute la naștere… Totuși, nu trebuie să iubești istoria, mitologia sau arhitectura, Efes îți va plăcea oricum! Un motiv ar putea fi și mulțimea de pisici prietenoase, care lenevesc printre ruine și statui și vin să îți ceară ceva de mâncare sau o mângâiere!

Satul Șirince, un loc aparte

Satul Șirince, din apropierea orașului Efes, este foarte apreciat de turiștii care caută locuri patriarhale, neafectate de modernism, cu locuitori care mai păstrează casele și ocupațiile străvechi, precum și rețetele unor produse naturale din măsline, fructe și mirodenii.

satul Sirince aflat in apropiere de Efes
Foto: Flori Lixăndroiu

Articol adaptat din revista Casa lux – ianuarie 2013

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Concediu în Creta II – puțină istorie…

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply