Vizitați Oradea!

0

Florin Heredeu, loc. Urvis de Beiuș, jud. Bihor

Florin Heredeu
Dragi cititori,
Celor care încă nu au vizitat municipiul Oradea, reşedința județului Bihor, le propun 10 atracții turistice reprezentative care nu trebuie ratate dacă poposiți în urbea de pe Crişul Repede.
1. Cetatea Oradea
este simbolul oraşului de pe Crişul Repede, reprezintă una dintre puținele cetăți funcționale din România. Se spune despre Cetate că nu putea fi cucerită datorită vastelor rețele subterane de legături cu exteriorul. Șanțul cu apă al Cetății era umplut în caz de asediu cu apă termală din pârâul Pețea, astfel că în 1660 doar 850 de oşteni au făcut față mai bine de 46 de zile numeroasei armate otomane formată din 45.000 de soldați, cucerirea cetății datorându-se unei trădări.
Cetatea a fost ridicată de regele Ladislau I, pe locul unei mai vechi fortificații fiind devastată în timpul invaziei mongole din 1241. După acest eveniment Cetatea este ridicată din nou, urmând a fi din nou devastată în februarie 1474 de o armată a Imperiului Otoman. Urmează o altă etapă de reconstrucție finalizată în 1618 de principele Gabriel Bethlen.
În interior funcționa o bibliotecă, un observator astronomic (primul din Europa, motiv pentru care mai bine de 200 de ani între1464-1667, Oradea a fost ales oraşul prin care trecea meridianul 0), o tiparniță şi o şcoală.
În prezent, în incinta ei funcționează Facultatea de Arte Vizuale din cadrul Universității din Oradea.
2. Primăria
Monumentalul edificiu a fost construit între anii 1902 şi 1903, în locul clădirii vechi a Episcopiei romano-catolice, după proiectul şi sub îndrumarea directă a lui Rimanóczy Kálmán junior.
Pe latura dinspre Criş se află turnul cu ceas, înalt de 50 m și locul preferat al bufnițelor. Mecanismul ceasului de 100 de ani mai funcționează şi acum cu exactitate.
3. Palatul Vulturul Negru
A fost construit între anii 1907-1909 pe amplasamentul vechiului han Vulturul. Ansamblul dotat cu un pasaj acoperit cu sticlă, ce face legătura între trei străzi a devenit cea mai importantă realizare a cuplului de arhitecți Komor Marcell şi Jakab Dezce.
Corpul din stânga intrării, dinspre Piață este mai mare, având fațada tratată într-o viziune sculpturală, îmbinată cu forma de natură simbolistică. Fațada dinspre strada Independenței este tratată mai sobru şi are în centru un corp sprijinit la parter pe patru coloane înalte, legate prin arcuri semicirculare, iar în registrul superior, un balcon sprijinit pe opt console.
Vitraliul cu vulturul negru – emblema ansamblului, a fost executat în 1909 în atelierul orădean Neumann K. Pasajul Vulturul Negru este asemuit cu „Galeria Vittorio Emmanuele” din Milano.
4. Biserica cu lună
Construită între anii 1784-1790 în stil baroc cu influențe neoclasice este Catedrala Episcopiei Ortodoxe din Oradea. Planurile au fost realizate de arhitectul Éder Jakab, iar picturile interioare de frații Alexandru şi Arsenie Teodorovici şi de Paul Murgu.
În turnul-clopotniță înalt de 55 m, sub orologiu se află o sferă cu diametrul de 3 m, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Cu ajutorul unui mecanism, bila se roteşte în funcție de mişcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului, redând prin rotirea sa toate fazele lunii. Mecanismul executat în 1793 de ceasornicarul Georg Rueppe funcționează şi astăzi.
5. Palatul episcopal romano-catolic (Muzeul Țării Crişurilor)
Cristi Niculescu
La cinci minute de gară, se află cel mai grandios palat din oraş, având 100 de camere şi 365 de ferestre. Este Palatul Episcopal din imediata vecinătate a Bazilicii romano-catolice, proiectat în stil baroc de cunoscutul arhitect austriac Franz Anton Hillebrant.
Clădirea are planul în formă de U, delimitând şi o curte interioară, iar în fiecare zi a anului la ora 12 razele soarelui cad perpendicular pe una din cele 365 de ferestre, una pentru fiecare zi a anului.
În 1963 episcopia neavând bani pentru renovare, cedează oraşului dreptul de folosire asupra palatului, fără să renunțe la dreptul de proprietate. Astfel la 17 ianuarie 1971 în palatul baroc se deschide Muzeul Țării Crişurilor cu o colecție vastă de peste 250.000 de exponate, prezentate în patru secții permanente: istorie, etnografie, ştiințele naturii si artă.
În anul 2004 clădirea a fost retrocedată episcopiei, iar Muzeul a fost mutat în fosta clădire a Comenduirii Garnizoanei Oradea.
6. Teatrul Regina Maria
Construcția începe în 1899, după proiectul firmei vieneze Fellner şi Helmer care a proiectat aproape 50 de teatre în Europa, printre care şi cele din Timişoara, Cluj şi Iaşi. Antreprenorii Rimanóczy Kálmán junior, Guttman József şi Rendes Vilmos reuşesc să termine clădirea într-un timp record, prima reprezentație având loc la data de 15 octombrie 1900. Trupa lui Somogyi Károly păşeşte pentru prima dată pe scena teatrului. Pe lângă deschiderea teatrului, această zi a marcat şi introducerea curentului electric în instituția care a devenit astfel prima clădire electrificată din oraş.
7. Bazilica romano-catolică
Construită între 1752 şi 1780, aceasta este cel mai mare monument baroc din țară. Proiectul a fost întocmit în anul 1750 de renumitul arhitect austriac Franz Anton Hillebrant, dar lucrările conduse de arhitectul Giovanni Battista Ricca nu au început decât în anul 1752.
Bazilica este compusă dintr-o navă principală cu o lungime de 70 m şi lățimea de 30-40 m. Pereții sunt acoperiți cu marmură de Vaşcău şi Carrara. În 1756 lucrările au fost întrerupte şi au fost reluate de arhitectul Domenico Luchini în anul 1762, odată cu începerea construcției palatului episcopal.
În anul 1991 Papa Ioan Paul al II-lea a ridicat rangul bisericii la cel de bazilică. În fața bisericii se află statuia de bronz a Sfântului Ladislau. Pe lângă aceasta se află şi o altă statuie a marelui rege, care a fost pusă pe postament în anul 2000 după restaurare. Aceasta este cea mai veche statuie sculptată în piatră în stil baroc din Oradea. 8. Sinagoga neologică Zion
Istoria oraşului Oradea este strâns legată de prezența co-munității evreeşti pe aceste meleaguri. Prin activitatea lor s-au remarcat foarte mulți evrei arhitecți, medici, avocați, ingineri, farmacişti, jurnalişti. Dintre ei îi amintim pe dr. Schieff care a adus primul aparat Röntgen în Oradea, dr. Grosz care a deschis primul cabinet medical de prevenire a tuberculozei, Berkovits care a realizat uzina de apă, Sonnenfeld care a pus bazele tipografiei şi arhitecții cu renume mondial Komor, Jakab şi frații Vágó.
În anul 1878 comunitatea evreiască construieşte pe malul Crişului o sinagogă monumentală de 1.000 locuri dominată de o cupolă centrală uriaşă. Proiectul a fost realizat de Busch David în stil neomaoric şi executată de Rimanóczy Kálmán (tatăl). Fresca din sinagogă îi aparține pictorului din Kosice Horovitz Mór.
9. Biserica greco-catolică Sf. Ierarh Nicolae
Construcția bisericii începe în anul 1800 când episcopul greco-catolic Ignație Darabant demolează mica biserică greco-catolică şi începe ridicarea unei catedrale. Clădirea are planul în formă de cruce, tavan boltit şi o cupolă centrală pictată cu scene biblice. Acoperişul baroc al turnului a fost terminat în 1803 şi a ars de două ori. Actuala formă a fost concepută de Giovani Quai şi a fost executată între anii 1910-1912 cu altarul aşezat spre răsărit. În anul 1948 lăcașul și-a pierdut statutul de catedrală episcopală și a fost dat în folosința bisericii ortodoxe ca biserică parohială.
Lăcașul de cult a fost restituit Episcopiei de Oradea Mare în anul 2005.
10. Biserica Baptistă Emanuel
Este situată la intersecția bulevardul Decebal cu Calea Aradului. Edificiul are o sală de închinăciune cu o capacitate de 2.700 de locuri și alăturat o școală cu 16 săli de clasă și clădirea birourilor. La ieșirea din oraș către Băile Felix s-a construit și internatul școlii. Potrivit celor mai recente informații, biserica aceasta este a doua ca mărime din Europa.
Sper că v-am stârnit interesul, iar dacă ați vizitat toate edificiiile propuse, dați o fugă şi până la Băile Felix, la 5 minute de Oradea, unde puteți admira lacul cu nuferi termali, unic în Europa, sau face o baie cu apă termală excelentă în cazul reumatismului. Drum bun!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply