Vizitați Muzeul Astra

1
Felicia Bălănescu
Felicia Bălănescu, Alexandria, jud. Teleorman,
Bun găsit tuturor!
Doresc să vă povestesc despre un loc deosebit. Am avut drum prin Sibiu şi fiindcă soțul meu auzise despre Muzeul tradițional Astra, din Dumbrava Sibiului am zis să ne abatem. Am rămas cu o impresie deosebită, la superlativ, şi cu fotografii  „de onoare”.
Parcul a fost inaugurat în 1963, având ca prim director pe Cornel Irimie, care a condus proiectul, şi s-a dorit a fi o colecție etnografică, punând în valoare specificul şi unicatul culturii şi civilizației româneşti, de câteva sute de ani.
Recomand întâi informarea de pe internet despre programul de vizită (marți-duminică, 10-18), căci în unele perioade, interioarele caselor nu sunt deschise. Nouă nu ne-au ajuns 6 ore să vizităm totul.
Este unul dintre cele mai mari muzee din țară, cel mai frumos muzeu în aer liber din Europa. Peste 300 de clădiri vechi de secole au fost strămutate aici, din toate colțurile țării, demontate şi refăcute. Casele, morile, gospodăriile, sunt presărate în jurul unui lac de 6 ha, iar parcul are 96 ha.
În aceeaşi dumbravă, lângă parc, este amenajată şi o grădină zoologică. Peisajul este deosebit, relaxant, foarte mulți copaci şi vegetație frumoasă, pur şi simplu uiți de prezent, te simți cu sute de ani în urmă.Am avut emoții şi am admirat fără cuvinte casele vechi cu interioarele atât de aparte, cu paturi şi mese din lemn, cu război de țesut sau legănaş din lemn pentru copil, cu vase din lut sau lemn, cu motive artizanale deosebite, cuptoarele din pământ, care (căruțe) vechi, fântâni din lemn etc.
Vă recomand să treceți pe la cest muzeu, merită, este istorie, bogăție spirituală şi sufletească. Vacanțe plăcute.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Gratis la muzeu | Revista Practic idei

Leave A Reply