Vita de vie. Sfaturi pentru plantarea butasilor toamna

0

Cand s-au injumatatit frunzele in copaci este semn ca poti planta vita de vie. Daca iti surade ideea de a avea cativa butuci de vita de vie la tine in gradina, acum este momentul. In plus noi avem sfaturi pentru plantarea butasilor de toamna.

vita de vie

Citeste si: Lucrari de toamna in gradina

In primul rand alege un butas de vita de vie sanatos si gata altoit. Cel mai bine este sa consulti un specialist care sa-ti spuna care sunt cele mai bune soiuri pentru clima si altitudinea (nu poti planta vita de vie mai sus de 600-700 de metri de la nivelul marii) la care locuiesti. Sfatul nostru este sa alegi vita de vie care face struguri de masa: Cardinal, Chasselas dore, Hamburg. Au avantajul ca se coc repede, de regula prin agust, dar sunt si ceva mai rezistenti decat cei pentru vin.

Citeste si: Gradina in noiembrie

Vita de vie are nevoie de foarte mult soare

In ciuda ideilor vita de vie se prinde usor, dar pentru succes deplin trebuie sa acorzi atentie maxima solului. Vita de vie rezista pana la minus 11, minus 15 grade, radacina si pana la minus 24 de grade partile aeriene, dar variaza de la soi la soi. Alege cel mai luminat loc din gradina pentru ca vita de vie are nevoie de foarte mult soare, fara pic de umbra.

Butasii de vita de vie se planteaza la o adancime de circa jumatate de metru, in gropi cu diametru mare. Vita de vie isi intinde foarte mult radacinile in pamant, asa ca nu o planta langa nici langa casa, nici pe langa garduri cu fundatie.

Citeste si: Plantarea trandafirilor. 5 sfaturi pentru a se prinde

800px-Vigne_en_fleurDe regula, butasii din comert au radacinile gata fasonate, dar daca nu, acestea trebuie taiate. Aduna radacinile ca si cum ai strange parul intr-o coada de cal, incet si cu atentie si ceea ce ramane afara taie, dar nu mai scurt de 15 centimetri.

Radacinile se inmoaie intr-un amestec de pamant, compost si apa  in parti egale, de consistenta unei creme subtiri pana ce fiecare fir de radacina este imbracat cu aceasta pasta. fara micirlire nu poti planta vita de vie. Se procedeaza ca la plantarea pomilor fructiferi.

Citeste si: Decor de toamna in casa. Frunze ceruite si bostani colorati

Pune la baza gropii un strat de pamant afanat apoi ingroapa cu grija butasul de vita de vie. Aduna pamant in jurul trunchiului, ca un musuroi. Dupa plantare vita de vie trebuie udata de doua-trei ori, dar la intervale de cateva zile. Opreste udarea daca temperatura scade sub zero grade noaptea.

Vita de vie are primul rod la circa trei ani dupa plantare, dar mertita din plin si rabdarea, si asteptarea, si grija pentru ea.

Sursa: wikihow.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply