Vița de vie în primii ani de la plantare

0
Rodica Meirosu
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru premiul acordat și iată că revin așa cum am promis cu o nouă scrisoare despre vița de vie. Vă scriu despre cum se îngrijește aceasta în primii ani după plantare.
Rodica Meiroșu, com. Săhăteni, jud. Buzău
Lăstarii tineri, pe măsură ce cresc, se leagă mai larg, pentru a nu-i strangula, de un tutore (arac), pentru a nu-i rupe vântul. Este o lucrare obligatorie care se execută vara în luna iulie sau august.
Copcitul înseamnă îndepărtarea rădăcinilor date din altoi, și a lăstarilor crescuți din portaltoi. Copcitul se face în zilele mai răcoroase, dimineața sau seara pentru că lăstarii tineri sunt sensibili la arșița soarelui. Vițele necopcite dezvoltă rădăcini puternice din altoi, iar rădăcinile de la baza portaltoiului (rădăcini adevărate) din lipsă de hrană, vor pieri, iar treptat butucul viței de vie se va usca.
Această lucrare se execută prin desfacerea mușuroiului, se descoperă punctul de altoire, iar cu ajutorul unui cuțitaș sau foarfece, se taie rădăcinile date din altoi, să nu rămână cioturi din rădăcini, pentru că din acestea vor crește alte rădăcini ramificate. După copcire nu se mai reface mușuroiul, se lasă lăstarii expuși la lumină, pentru a se lemnifica.
Printre bolile care afectează vița de vie, cele mai des întâlnite sunt mana și făinarea. Acestea se combat cu produse fitosanitare cumpărate de la ma­­gazinele specializate.
La viile tinere sunt folosite mai mult substanțe fără cupru (Dithane 0,2%, Captadin 0,2%), deoarece stimulează creșterea și nu produc arsuri la frunze. Frunzele trebuie stropite, mai mult pe partea inferioară pentru că acolo se produce infecția. Aceste stropiri sunt bine să se aplice preventiv, pe timp uscat, la 14-21 zile, iar pe timp ploios la 7-8 zile.
Pentru stropiri, se combină substanțe mai multe, pentru combaterea manei, a făinării și un insecticid pentru păianjenul roșu care atacă frunzele (Omite sau Talstar).
Rețineți că frunzele atacate de făinare au pe partea inferioară niște adâncituri în care se formează o pâslă albă, ce devine apoi roșcată. Acestea se mai confundă cu mana viței de vie. În cazul atacului de mană, apar pete gălbui pe fața frunzei, fără adâncituri, iar pe dos o pâslă albă.
Rodica Meirosu
În perioada vegetației, se execută 3-4 prașile. Sunt necesare pentru îndepărtarea buruienilor și pentru aerisirea solului.
Acestea se execută între vițe și pe intervalul dintre rânduri.
La viile tinere nu se aplică ierbicide. De asemenea, tot la viile tinere, intervalele dintre rânduri pot fi ocupate cu unele culturi de legume, iar în caz de secetă, în timpul vegetației este nevoie de udare. Cum se procedează: se face o copcă lângă viță, ca apa să pătrundă la rădăcină sau se folosesc pet-uri de 2-3 l. Se taie fundul sticlei din plastic, iar gâtul îl fixez lângă viță, la baza solului, iar mușuroiul îl fac în jurul ei.
După căderea frunzelor, când vița de vie intră în repaus vegetal, se face din nou mușuroiul, pentru a o proteja de gerurile din timpul iernii, iar intervalele se ară cu plugul.
Vița de vie se mușuroiește în primii 3-4 ani de la plantare. Este foarte importantă arătura adâncă de toamnă, pentru afânarea solului, iar apa din ploi și zăpezile iernii mărește rezerva de apă. Toate acestea duc la creșterea și dezvoltarea vițelor și punerea lor rapidă pe rod.
Mulțumesc tuturor colaboratorilor pentru articolele utile. Vă urez succes și să vă bucurați de roade bogate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply