Violetele înfloresc tot anul

0

Monica Viericiu
Când auzi numele de violetă, îți răsar imediat în minte florile acelea scunde și cu perișori pe frunze puse la fereastră în odaia bunicii. Și nici nu este de mirare că Saintpaulia, pe numele ei științific, a devenit foarte populară în rândul iubitorior de flori. Li se mai spune violete africane, fiindcă ele chiar sunt originare din Africa Centrală, sau  violete de Parma.
Principalele atuuri ale violetelor, sunt că înfloresc bogat în orice perioadă a anului, iar florile au o multitudine de culori, nu fac parte din categoria plantelor pretențioase și au dimensiuni reduse, ating aproximativ 10 cm înălțime și maxim 20 cm circumferință, deci pot fi cultivate și în cel mai mic apartament, ocupând un loc nesemnificativ la  fereastră. De reținut că se dezvoltă și în camere cu lumină mai redusă, dar dacă vrei să te bucuri de flori, atunci oferă-i violetei tale lumină indirectă. Expuse la soare, atât frunzele, cât și florile au de suferit, pe suprafața lor apărând arsuri, de aceea evită spațiile cu soare. Cel mai bine se pare că le merge la ferestrele camerelor orientate spre nord, deoarece nu prea le place nici căldura excesivă, pentru ele temperatura ideală ar fi undeva in intervalul 16-18 grade Celsius toamna și iarna și 18-24 de grade Celsius primăvara și vara.
În ce privește udarea, violetele se udă în sezonul cald atunci când pământul de la suprafața ghiveciului este uscat, iar când temperaturile sunt scăzute și udările scad ca intensitate și volum de apă administrată. De reținut că întotdeauna se vor uda numai pe sub frunze, cu atenție să nu le stropim nici pe acestea și nici florile, deoarece picăturile de apă le fac rău, țesuturile se pătează. Violetele vor și ceva umiditate atmosferică și să primească puțin  îngrășământ lichid cam o dată pe lună iarna și o dată la 3 săptămâni vara.
Foto: Monica Viericiu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply