Vindec rănile cu Aloe vera

0

Daniela Aldea, loc. Grădiștea, jud. Prahova
Draga mea prietenă Practic Idei,
Îți mulțumesc pentru premiul acordat articolului meu din nr. 11/2014, de la pag. 35. Revin cu informații despre aloe și proprietățile sale.
Aloe vera (Aloe Barbadensis Miller) este o plantă cu frunze cărnoase, în formă de lance, care cresc direct din pământ. Au marginile asemănătoare unor dinți de fierăstrău. Frunza de aloe a adunat în ea tot ce are nevoie organismul nostru – enzime, aminoacizi, zahăr, vitamine și minerale. Enzimele sunt substanțe care elimină toxinele din organism. Aminoacizii intră în compoziția proteinelor. Gelul de aloe este bogat în polizaharide, utile în producerea adagenului, ce asigură pielii elasticitate și vitaminele A, E, betacaroten, B1, B3 și C care ajută sistemul imunitar. Aloe conține calciu, aliatul oaselor și al dinților și zinc, util pentru sistemul imunitar și sănătatea pielii, a unghiilor și a părului. Frunza de aloe conține magneziu și potasiu, esențiale pentru energia organismului uman.

aloe vera
Foto: www.pixabay.com
Se caută tot mai mult remedii din Aloe vera, considerată un fel de leac universal. Cei care o au acasă, în ghivece, știu deja că este miraculoasă. Aloe poate ajunge la înălțimea de 1 m și are nevoie de un loc luminos și însorit ferit de curenți de aer sau ger (temperatura minimă la care rezistă este 5-8 grade Celsius). Preferă un sol ușor, așa că pământul trebuie amestecat cu cărbune de lemn și cu cărămidă sfărâmată. Pentru drenare, se pune la fundul ghiveciului un strat de pietricele sau coji de nucă zdrobite. Deasupra se așază un strat subțire de rumeguș de lemn stropit cu îngrășăminte. Când rădăcinile plantei vor consuma substanțele nutritive din ghiveci și se vor dezvolta până la fund, planta va primi un impuls de creștere și se va dezvolta mai bine.
Transplantarea (schimbarea pământului) este recomandată la 2-3 ani. Plantele tinere se mută în ghivece mai mari și se schimbă pământul în fiecare primăvară, iar plantele bătrâne o dată la 3 ani. Înmulțirea plantei se face prin butași care vor fi separați de planta-mamă și mutați în pământ nisipos în perioada mai-iunie. Aloe trebuie udată des, având grijă la faptul că excesul de apă duce la putrezirea rădăcinii plantei. În perioada de iarnă, aloe se ține la 12-14 grade Celsius, în locuri luminoase, iar vara are nevoie de multă căldură, soare și umezire moderată.
Ca prim ajutor se recomandă aplicarea gelului proaspăt pe orice rană, tăietură, zgârietură, arsură sau înțepătură de insectă. Cel mai simplu și rapid este să tai o frunză, să o despici în două și s-o aplici cu gelul pe rană. Dacă rana este adâncă, se decupează o bucată de gel și se introduce în rană, la fel, gelul poate fi aplicat, în mod regulat, pe negi și pe coșuri. De multe ori este folosită o mască din 70% gel și 30% apă. Pentru un efect cât mai puternic, este recomandat ca pe arsură sau ca pe zona cu iritații să se aplice gelul, apoi se lasă să se usuce (fără a se clăti). Să vă fie de leac!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply