Verificarea instalatiei electrice din locuinta ta

1

Inspectia, verificarea si testarea instalatiei electrice din locuinta dumneavoastra este mai mult decat necesara. In Romania exista foarte multe locuinte (apartamente sau case vechi) care au instalatii electrice imbatranite, realizate cu mai mult de 30-40 de ani in urma, si care nu mai sunt conforme cu standardele de siguranta si nevoile de consum actuale.

Multe dintre aceste instalatii electrice au fost realizate necorespunzator in trecut, si prezinta un risc crescut in exploatare prin imbatranirea izolatiei sau a produselor electrice.

Din pacate nu exista o legislatie in vigoare care sa oblige inspectarea instalatiilor electrice, de aceea multi dintre proprietarii de imobile nu sunt preocupati de acest lucru, insa o minima masura de siguranta ar fi sa apeleze la un electrician autorizat care sa faca aceasta inspectie si chiar niste teste de functionalitate periodic.

Trebuie sa constientizam ca un sistem electric cu probleme prezinta doua riscuri mari: riscul de incediu si electrocutarea, si e bine sa ne protejam din timp.

Oricand se fac modificari la instalatia electrica, fie ca este vorba de inlocuirea echipamentelor electrice defecte, modernizarea si extinderea instalatiei sau inlocuirea completa a acesteia, trebuie sa apelam la un electrician autorizat care o sa si verifice functionalitatea corecta.

Principalele elemente care trebuie inspectate si testate la orice instalatie electrica sunt protectia impotriva socurilor electrice, capacitatea de incarcare si tensiune, conexiunea corecta a tuturor cablurilor si conductoarelor si instalatia de impamantare, iar numarul de prize si circuite trebuie sa fie adecvat nevoilor de consum.

Chiar si atunci cand vine vorba de o instalatie electrica noua, verificarea fiecarui circuit este obligatorie. De asemenea, se fac si teste de polaritate, se masoara impendanta buclei de circuit, rezistenta de dispersie a prizelor de pamant, rezistenta de izolatie, caderea de tensiune si deconectarea automata a alimentarii.

In timp oricum, orice instalatie electrica se poate degrada din cauza mediului, uzurii sau din cauza incarcarii excesive, care imbatraneste izolatia echipamentelor electrice.

De aceea este foarte importanta verificarea periodica a instalatiei electrice, care poate arata daca circuitele sunt supraincarcate si ce posibilitati de extindere sau modernizare avem, putand elimina orice riscuri din timp.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Verificarea instalatiei electrice din locuinta ta - Google Trends

Leave A Reply