Verdețuri proaspete se pot obține în grădina de cameră

0
ladite rasaduri
Foto: arhiva Practic Idei
Ioana Preda, București
Dragii mei,
Vă trimit câteva rânduri pentru cei care vor să dispună de verdețuri proaspete și-n plină iarnă în grădina din apartament.
Prin grădina de cameră sau apartament înțelegem creșterea anumitor lăstari de legume și plante condimentare în casele noastre. Putem avea întotdeauna, indiferent de anotimp, verdețuri proaspete, cultivate de noi, fără chimicale sau alte îngrășăminte. Cu puțină fantezie și mai multă muncă veți obține verdețuri proaspete, sănătoase. Așa arătați copiilor sau nepoților cum dintr-o semincioară crește un lăstar frumos și viguros. Pentru alcătuirea unei grădini în miniatură pe balcon sau terase, aveți nevoie de vase întinse gen lădițe, cutii de plastic sau metal și pământ din pădure, din parc sau cumpărat din magazine. Ca să nu conțină ouă sau larve ale unor dăunători, bacterii etc., trebuie să-l puneți într-o tavă și să-l introduceți în cuptorul încins pentru 30 de minute. După răcire îl puteți pune în lădițele sau cutiile pregătite.
Se poate folosi vată pentru creșterea grâului, semințelor de floarea-soarelui, ovăzului, orzului, dar planta este lipsită de substanțe nutritive din pământ, atât de prețioase.
Acoperiți fundul lădiței cu o folie de plastic, peste care puneți hârtie de ziar și un strat subțire de nisip, apoi un strat de pământ de 4 cm. Împrăștiați semințele înmuiate sau preîncolțite compact, unele lângă celelalte, pe pământ. Acoperiți apoi cu 4 sau 5 straturi de hârtie umedă sau praf de cărbune. Puneți lădița într-un loc cald la temperatura de 21 grade Celsius, acoperită cu o folie neagră de plastic. După 3 zile îndepărtați plasticul și foaia de ziar și udați plăntuțele, de 2 ori pe zi, cu apă la temperatura camerei. Pământul să fie în permanență umed, dar nu foarte ud. Lăsați plantele să crească într-un loc luminos cu temperatura constantă (18-21 grade Celsius). Dacă lipsește lumina, gustul lor devine fad, culoarea palidă.
Recoltarea la verdețuri se face după 8-12 zile. Dacă vreți o calitate superioară scoateți lăstarii cu rădăcină, numai grâul îl tăiați cu o foarfecă folosindu-l la salate, supe și alte preparate.
După recoltare, pământul îl puneți într-o pungă de plastic, administrându-i compost făcut într-o găleată pe balcon din resturi de la bucătărie: coji de legume, fructe, banane sau zaț de cafea. Și cojile de ouă bine mărunțite sunt un ideal îngrășământ natural, Lăsați amestecul 15 zile pentru odihnă, apoi pregătiți lădițele, amestecați compostul cu pământul din punga de plastic și însămânțați iar.
Folosiți doar semințe de bună calitate! În aceste minigrădini puteți obține: mărar, pătrunjel, ridichi de lună, grâu, orez, secară, susan, și altele. Merită să încercați! Pe lângă o alimentație lipsită de chimicale, prin conținutul lor în vitamine, enzime, albumine și a anumitor minerale, fosfor, magneziu, calciu, contribuie la hrănirea sănătoasă de care avem atâta nevoie, mai ales în sezonul rece când avem mai puține legume proaspete.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply