Veneția, orașul îndrăgostiților

0

Adela Cozmuță, Baia Mare, jud. Maramureș
Dragă redacție,
Vă scriu câteva rânduri despre un oraș pe care îl recomand tuturor îndrăgostiților, este vorba despre Veneția. Este un oraș romantic deosebit de frumos, unde se cântă iubirea zi și noapte.

Venetia orasul indragostitilor
Foto: Adela Cozmuta
Sunt o fană a revistelor Practice pe care, dacă nu sunt în România, mi le cumpără mătușa mea. Eu acum mă aflu în Italia, la părinții mei, care locuiesc lângă Veneția, așa că am fost în vizită în acest oraș și vă povestesc ce trebuie vizitat aici. Așezat pe ape, în acest orășel minunat din Italia, se cântă iubirea mereu pe gondole și vaporetto care străbat canalele înguste sau mai largi pentru a prezenta tuturor ochilor însetați de frumos palatele somptuoase, vilele cochete.
Aici în fiecare an, în luna februarie, măștile fără seamăn și personajele de poveste împânzesc locul spre deliciul turiștilor sosiți din toate colțurile lumii să participe la Festivalul de la Veneția. Durează aproape trei săptămâni, perioadă în care sunt organizate mai multe manifestări interesante, inclusiv o paradă a costumelor.
Venetia, orasul indragostitilor
Foto: Adela Cozmuta
Am vizitat Piața San Marco, ce oferă o priveliște de vis! Această piață este vizitată de mulți turiști străini, mereu este plină. Am cumpărat niște semințe pentru că aici sunt mii de porumbei foarte prietenoși. Le-am dat semințele și unul, drept recompensă, mi s-a așezat fără pic de teamă, foarte sigur pe el, pe mâna mea stângă, așa am umblat cu el prin toată piața și nu voia să se despartă deloc de mine. Parcă era ghidul meu și voia să-mi arate ce frumoasă este Italia! Am mai vizitat Palazzo Ducale și Basilica San Marco din Piața San Marco, pe aici sunt multe străduțe, ca un labirint în care te pierzi, se zice chiar că dacă mergi zile întregi nu ajungi niciodată în același loc de unde ai pornit. În Piața San Marco se aude mereu o muzică frumoasă care te îmbie la dans.
Venetia, orasul indragostitilor
Foto: Adela Cozmuta
Aici cântă și “Orchestra lui Florin” un român care, prin cântecele lui duioase, îți mai alunga dorul după cei dragi de acasă. Din acest punct al orașului putem să vizităm Basilica San Giovani, unde se pot admira picturi și sculpturi nemaipomenite. Dacă ajungeți în Veneția, trebuie neapărat să vedeți Puntea Suspinelor. Acesta era pe vremuri locul unde vedeau deținuții condamnați la moarte, pentru ultima oară lumina soarelui. Când erau aduși aici, ei știau că nu mai au nicio scăpare și suspinau adânc. Rialto este cel mai înalt pod venețian de unde poți să vezi niște minunății pe care nu pot să vi le descriu eu în cuvinte potrivite, dar las imaginile să vă convingă. Din Piața San Marco am luat vaporetto și am mers până la insula Murano, acolo unde se obține celebra sticlă de Murano.
M-am plimbat cu gondola, barcă specifică Veneției și care de pe peste zece secole transportă localnicii și turiștii. Ea are o formă specifică asimetrică, iar cântecul gondolierilor murmurat pe ape te duce cu gândul în paradis. Atunci uiți de toate, de criză, de dorul de cei rămași acasă, uiți de tot. Veneția este un oraș frumos, curat, civilizat, un oraș minunat! Vizitați-l!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply