Vârsta a treia la câini – îngrijiri specifice II

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragi cititori,
Continuarea articolului publicat aici de medic veterinar Mihai Dincă.
Trebuie avut în vedere că rasele de câini mari îmbătrânesc mai repede decât cele mici, și, în general, pisicile trăiesc mai mult decât câinii. Animalele sunt considerate a fi bătrâne în jurul vârstei de 7-8 ani. Pentru rasele mari însă, această vârstă mai scade puțin. Un aspect important în procesul de îmbătrânire îl are și mediul în care a crescut animalul, astfel un animal crescut în casă, în condiții bune va prezenta mai târziu semne de îmbătrânire față de un animal care a stat afară în curte sau în sălbăticie.
Pentru prevenirea și detectarea din timp a bolilor animalelor bătrâne, medicul veterinar vă poate recomanda o serie de teste și analize, incluzând și o analiză a urinei, pentru a se asigura că rinichii animalului funcționează corespunzător. Analizele includ și un EKG, posibil și o radiografie a toracelui, pentru ca medicul să se poată asigura că inima funcționează la parametri normali. O analiză a fecalelor este utilă pentru verificarea existenței paraziților interni. Analiza sângelui se face pentru a verifica dacă sângele produce suficiente celule și dacă există anormalități în corp.
Dacă la început câinele era dornic să iasă afară la plimbare și mai ales în parc, pe măsura trecerii timpului, plimbarea nu va mai fi așa de ușoară și plăcută chiar dacă dorința rămâne neschimbată. La animalele în vârstă plimbările se rezumă de multe ori la a-și exercita necesitățile fiziologice după care se retrag în interior. Chiar dacă există voință la nivel cerebral, organismul este cel care începe să cedeze și să nu mai răspundă prompt comenzilor.
Alimentația adecvată
Alimentația trebuie alternată pe parcursul timpului și pe măsura îmbătrânirii trebuie să o schimbăm cu o mâncare pentru seniori. Perioada de masă este bine să o mărim puțin să îi dăm timpul necesar să mănânce suficient, fără să se grăbească. Este bine să îl urmărim când mănâncă și să observăm orice posibilă anomalie.
Afecțiunile dentare sunt foarte frecvente la animalele bătrâne și acest aspect are influență majoră pentru alimentație. Tartrul este cel care produce cele mai multe afecțiuni la nivel bucal la animalele în vârstă. Dacă nu este curățat la timp, acesta irită gingiile în jurul dinților și creează un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor. În timp poate duce la căderea dinților, deoarece bacteriile care se adăpostesc în zona tartrului distrug ligamentele care ancorează rădăcinile dinților. Este recomandat să se facă detartraj la câini ori de câte ori se sesizează prezența tartrului. După detartraj, pentru reducerea numărului de bacterii din cavitatea bucală, este recomandat să administrați soluții speciale asemănătoare apei de gură pentru oameni.
Dacă am depistat probleme dentare la câini este bine să le schimbăm și regimul alimentar și să le administrăm o hrană moale, plicuri sau conserve, care să nu le solicite prea mult dantura. Hrana boabe este o hrană bună pentru animalele tinere și adulte, însă nu este recomandată animalelor în vârstă cu afecțiuni dentare. În funcție de rezultatul analizelor și investigațiilor, se pot administra și suplimente minerale și vitaminice, dar strict la recomandarea medicului veterinar. Mâncarea este recomandat să fie pentru seniori, organismul nu mai este la fel de eficient ca în tinerețe în descompunerea și asimilarea alimentelor, eficiența acestuia scăzând destul de mult.
Continuarea acestui articol aici!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply