Vara, am grijă de agave, mușcate și orhidee

1
floare alba
Foto: Ionica Dorina Călugăreanu
Ionica Dorina Călugăreanu, loc. Ploiești, jud. Prahova
Dragă revistă Practic Idei, Vă mulțumesc pentru articolele publicate în numerele de anul trecut. Vă scriu despre câteva flori.
Revin cu mult drag să povestesc cititorilor despre cultivarea și îngrijirea unor specii de plante ca: agave, palmieri și cele mai dragi flori ale mele, mușcatele curgătoare. Vara trecută a fost foarte secetoasă, dar ne-am descurcat, plantele necesitând udare aproape zilnic. Cu ceva timp în urmă am comandat pe internet semințe de palmieri. Am încercat prin metodele care mi s-au recomandat, să le țin în apă 2-3 zile și să le pun la însămânțat la 25-30 grade Celsius, însă nu au încolțit foarte repede, am așteptat destul de mult, cam 2-3 luni, însă după ceva timp am citit că ele pot încolți mult mai repede în pastile de turbă. Așa am făcut și eu, am cumpărat (am dat comandă) tot pe internet și am pus semințele de palmier în aceste pastile de turbă. În 3-4 săptămâni au și răsărit, iar acum am proprii mei palmieri.
Mușcatele curgătoare au fost bogat înflorite, ca de altfel în fiecare an. Le pun o dată pe săptămână îngră-șământ special pentru muș-cate curgătoare. Seara, după ce trece căldura, le ud cu apa pe care o țin în bidoane, nu le pun apă direct de la chiuvetă, este prea rece. În poză, lângă magnolie este fetița mea care în luna august împlinește 3 ani. Îi plac și ei foarte mult florile și este prezentă tot timpul la udarea lor, la transplantare și este foarte curioasă la orice activitate desfășurată în grădină, la însămânțat, smuls buruieni, orice. Toamna replantez lăstarii, pentru a realiza noi plante tinere pentru anul următor.
Agava este o plantă de mari dimensiuni, cu frunze verzi–albicioase, cu sau fără borduri pe margini, de forma unor lance, prevăzute pe margini cu spini, cărnoase și cu lungimea până la 2 m, ce sunt dispuse în formă de rozetă. Florile de agave apar pe tulpini centrale înalte, la perioade mari de ani (decenii). Vara, planta trebuie ținută afară în plin soare și se udă des. Iarna trebuie adusă în încăperi răcoroase și se udă rar sau chiar deloc, pentru că planta nu este pretențioasă la udare și poate rezista mari perioade de timp fără să fie udată. Dezvoltarea plantei se poate stimula utilizând odată cu udarea substanțe nutritive. Agava se transplantează la 2-3 ani, într-un substrat format dintr-un amestec proaspăt din pământ de grădină, pământ de frunze și nisip. Agava se înmulțește prin despărțirea puilor de la baza plantei și plantarea lor în ghivece mici. Genul agave cuprinde peste 300 de specii, dar puține dintre ele sunt recomandate pentru cultura în apartamente, deoarece ating dimensiuni foarte mari. Există mai multe specii și varietăți de agave simple (verde) și cu margini albe, gălbui sau verde închis. Agava americana este cea mai cunoscută specie a genului. Are frunzele cărnoase, dispuse în rozetă, cu marginile ridicate, lungi de 1.5-2 m şi late de 18-20 cm, de culoare verde-cenuşie sau verde argintie. În vârful frunzelor are spini de 2-3 cm, de culoare neagră. Florile de culoare galbenă cu lungimea de 8-9 cm sunt grupate în inflorescențe de tip panicul la capătul tijei florale care este înaltă de 4-5 cm. Mai sunt Agave americana albă, cu marginea frunzelor albă-crem, Agave americana aurea la care marginile frunzelor sunt galbene de diferite nuanțe. Agave victoria este specia cea mai frumoasă. Frunzele au 10-20 cm lungime, 5-7 cm lățime şi culoare verde închisă cu dungi albe. Vârfurile frunzelor sunt albe şi au țepi de culoare neagră. Eu am două specii verde simplu și verde cu galben pe margine. Cea verde mi-a făcut de 4-5 ani pui, o am din 2005, iar celei cu galben anul acesta au început să-i iasă puișorii, dar care sunt mici, poate anul următor să pot să îi scot și să-i replantez, numai dacă cresc destul de mult și au rădăcini. În cele ce urmează dau câteva sfaturi practice pentru creșterea și îngrijirea orhideei.
Orhidee pitică. Orhideele sunt flori deosebite, sunt delicate și rafinate și reprezintă o adevărată încântare pentru oricine se uită la ele. Deși nu sunt foarte pretențioase, trebuie să fim atenți să le îngrijim așa cum se cuvine. Orhideele iubesc locurile luminoase, însă trebuie ferite de bătaia directă și arzătoare a razelor solare din timpul zilei, să nu băltească apa în farfuriuța ghiveciului și periodic să le oferim îngrășământ. O dată la doi ani orhideele trebuie mutate într-un vas mai mare, sau trebuie să le fie schimbat pământul, însă mare grijă să nu rănim rădăcinile sau să le rupem. Înainte de a așeza planta, putem pune pe fundul vasului un strat de pietriș care ajută la drenarea apei și nu punem în totalitate pământ pe rădăcini, să mai rămână și în afară. Pentru a se evita deteriorarea rădăcinilor, orhideea nu trebuie udată în următoarele 2-3 zile după schimbarea pământului. Este recomandat ca în acest timp să fie puțin stropită în fiecare dimineață. Această orhidee o am de 2 ani, în fiecare primăvară ea a înflorit, iar în iarnă a dezvoltat noi lăstari (tulpini) pe care au crescut florile. Momentul optim pentru schimbarea ghiveciului și a pământului este atunci când nu mai observăm nicio evoluție a plantei, cu alte cuvinte când nu-i mai crește nicio frunză sau nu mai înflorește deloc. Orhideelor crescute în casă este obligatoriu să le oferi lumină adecvată. În cazul în care nu au suficientă lumină, frunzele vor căpăta culoarea verde închis. Atunci când crești orhidee în interior, temperatura din lo-cuință și în special, din încăperea în care ții plantele nu trebuie să fie mai mică de 15 grade Celsius. În general, speciile de orhidee au nevoie de o temperatură între 21–25 de grade Celsius în timpul zilei și 15-18 grade Celsius noaptea. Umiditatea este un factor extrem de important pentru orhideele crescute în casă – aceste plante tropicale iubesc umezeala. O idee foarte bună pentru menținerea umidității din aer este să așezăm ghiveciul pe o tavă acoperită cu pietricele, peste care punem apă, cât să le acoperim. Apa care se evaporă treptat va oferi necesarul de umiditate orhideelor. Plantele trebuie udate din abundență, dimineața, iar următoarea udare trebuie să se producă în momentul în care pământul din ghiveci este aproape uscat. Atenție să nu udăm în exces, deoarece planta poate putrezi. Apa folosită pentru udare trebuie să fie lăsată la temperatura camerei, pentru a împiedica apariția unor boli sau afecțiuni ale plantei. Închei aici cu speranța că și sfaturile mele vor fi de folos.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: agavele iarna | Revista Practic idei

Leave A Reply