Vara aceasta, clematitele au detronat trandafirii

0
Foto: Simona Surdulescu
Simona Surdulescu, Craiova, jud. Dolj
Dragă redacție,
Revin cu tema mea preferată, florile. Dacă până acum trandafirii erau vedete în grădina mea, anul acesta, deși au înflorit la fel de spectaculos ca în fiecare an, au fost întrecuți în frumusețe de cele 2 clematite, mov și albastră, care au crescut și, în sfârșit, anul acesta au arătat toată splendoarea culorilor și bogăția florilor.
De doi ani le-am plantat și am așteptat să se dezvolte, dirijându-le cu răbdare pe arcadele puse special pentru ele. Am urmat și o idee din revistă, am lăsat un lujer de trandafir roz să crească lângă una dintre clematite, care în felul acesta este încadrată perfect în ansamblul cromatic al grădinii, aflându-se acum între caprifoiul cu florile alb-gălbui și trandafirul roz. Caprifoiul l-am tuns după fiecare înflorire, tot după sfatul revistei, și acum nu mai are crengi uscate și pline de praf, iar florile parcă sunt mai dese și mai parfumate. Doar într-o parte am lăsat tufa mai deasă și nu am tăiat nimic, pentru un singur motiv: cuibușorul guguștiucilor, pe care nu vreau să-i deranjez sau să-i sperii, mai ales că vin de ani de zile și își cresc acolo câte 3-4 rânduri de pui în fiecare vară! S-a obișnuit până și pisoiul și nu mai încearcă să se cațere după ei.
Tot în primăvara asta au înflorit frumoșii stânjenei mov. Și am mai avut o „premieră“, un stânjenel galben, trimis de o prietenă a revistei, doamna Margareta Sumanariu, căreia îi mulțumesc încă o dată pe această cale. Este o floare superbă, o pată de culoare printre ceilalți stânjenei.
Noutățile mele nu se opresc aici. La începutul verii, înfloresc și crinii imperiali și cei 2 crini pe care vara trecută i-am luat în ghiveci și, după ce au trecut florile, i-am mutat în grădină. Sunt unul roșu, celălalt galben și deja au câte 6-8 cupe.
Florile din jardinere au evoluat și ele, fiindcă m-am orientat la soiurile care la noi în curte merg cel mai bine: mușcatele de tot felul, am o adevărată colecție de culori și varietăți, kalanchoe galbene, roșii, mov, albe etc., simple sau bătute, fiindcă se adaptează foarte ușor la condițiile de mediu – rezistă la fel de bine în plin soare, cât și la umbră, și aceeași floare capătă nuanțe diferite în funcție de cât este de expusă la soare. De exemplu, o kalanchoe galbenă, la soare capătă o nuanță spre portocaliu, în timp ce în partea umbrită rămâne galben-lămâie. Iar la cele cu flori roșii, dacă lași ghiveciul la soare, frunzele se colorează, la rândul lor, în roșcat. În felul acesta, am în permanență o gamă largă de culori.
Leandrii au mai crescut și ei, sunt plini de buchețele de flori roz, roșii și albe, cu un parfum specific. Un dafin bătrân, pus într-un vas enorm (toamna abia îl urnesc doi oameni ca să-l punem la adăpost de îngheț), ne încântă cu frunzișul verde-închis, strălucitor.
De asemenea s-au adaptat perfect în jardiniere petuniile de toate culorile, sporul-casei, begoniile pitice (cerișoarele, cum sunt numite pe la noi). Am încercat ani de-a rândul să păstrez azalee și begonii cu flori mari, dar am renunțat, fiindcă verile în sud sunt toride, și temperaturile din iulie-august, de aproape 40 de grade Celsius nu le priesc, oricât le-aș feri eu de soare. O nalbă roșu-grena înveselește deja grădina, iar tufa de levănțică parfumează aerul la fiecare adiere de vânt cu o aromă suavă.
Într-un colț al curții proaspăt pavate (despre asta vă scriu altădată) am amenajat și un „colț cu jucării“ – lămpi solare în formă de pitici, rățuște, găinușe pitice etc. fac deliciul copiilor care ne vin în vizită.
Tot ideile revistei au fost cele care m-au convins să amenajez colțișorul. În plus, nu mai știam pe unde să pun ghivecele cu flori, ca să fie și oarecum adăpostite de cozile lungi ale câinilor Max și Lady, care le răsturnau dintr-o mișcare când treceau pe lângă ele. Așa încât am recuperat 2 paleți de lemn – rămași după diverse lucrări de construcții la mansardă – și i-am aranjat în trepte. Pe margini am fixat un gărduleț de lemn (se găsesc role de câte 2 m în diverse magazine, la raioanele de grădină), ca să mascheze terminația paleților, am adăugat ici-colo pietre de râu de diferite dimensiuni, apoi mi-am aranjat ghivece și jardiniere, și în final jucăriile solare.
La fel ca și fântânița cu broaștele țestoase, despre care v-am scris anul trecut și ale cărei poze au apărut și în paginile revistei, și colțul acesta are farmecul lui și personalizează curtea, dând o notă originală în ansamblu.
Am mai pus ici-colo vase cu flori, inclusiv niște ghivece improvizate din roabe de jucărie sau un coș vechi de nuiele, în care am plantat alături de flori (petunii, crăițe, cerișoare) și plante aromatice, atât de bine venite întotdeauna pentru a da gust unei fripturi sau salate: mentă, busuioc, lămâiță, cimbru etc.
Acum se bucură toată familia, împreună cu prietenii, de o atmosferă plăcută, mai ales când ne întâlnim toți la câte un sfârșit de săptămână și ne relaxăm în weekend, fără să mai plecăm neapărat de acasă, căci avem aici un paradis multicolor, printre atâtea flori.
Vă doresc și vouă, cititorilor, să vă bucurați de asemenea flori!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply