Vaccinez iepurii și păsările de curte

0

Marian Mocanu, loc. Turda, jud. Cluj
Mult stimată redacție,
Mulțumesc mult pentru publicarea articolelor despre creșterea iepurilor, de care mă ocup de mai mulți ani. Revin cu sfaturi despre vaccinarea de primăvară a iepurilor și a păsărilor.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de mixomatoză și febră hemoragică la iepuri se administrează vaccinul Mixohemovirovac (produs românesc de către firma Romvac din București) 1 ml/animal – se administrează subcutanat în zona cefei cu un ac mic.

  • La femele: noi îl administrăm cu 2-3 săptămâni înainte de montă, astfel se transmite imunitate și iepurașilor până la 1,5 – 2 luni.
  • La tineret: prima vaccinare se execută la vârsta de 1,5 – 2 luni cu repetare (rapel) la 21 – maxim 45 zile.
  • La adulți: obligatoriu în perioadele februarie-martie și iunie-septembrie.

Programul de vaccinare la păsări

  • La 1 zi – pentru boala lui Marek (paralizia păsărilor) cu medicamentul Tri-vac
  •  La 12-16 zile – pentru pseudopesta aviară (sau boala de Newcastle ori ciuma găinilor) cu medicamentul Newvac La Sota – administrat în apă de băut, și pentru boala numită bursită infecțioasă medicamentul Gumboinvac administrat în apa de băut
  •  La 28 zile – pentru boala bursită infecțioasă medicamentul Gumboinvac – administrat în apa de băut
  •  La 8-9 săptămâni pentru boala pseudopesta aviară medicamentul Newvac La Sota – administrat în apa de băut
  •  La 13 săptămâni identic tratamentul de la 8-9 săptămâni
  •  La 15 săptămâni pentru boala bronșită infecțioasă aviară medicamentul Gumboinvac – injectabil
  • La 18 săptămâni pentru boala pseudopesta aviară medicamentul Newvac La Sota – în apă sau injectabil, pentru sindromul căderii ouatului (FDS) medicamentul ND Sincovac, iar pentru boala difterovariolă aviară medicamentele DI–COL și DI–GAL.

Sfătuiesc gospodarii să respecte cu strictețe aceste programe de vaccinare pentru a preveni bolile păsărilor și iepurilor de casă. Noi folosim produsele menționate, dar medicul veterinar poate recomanda și altele, cum ar fi Tetrainvac (vaccin mixt, inactivat, împotriva a patru boli: pseudopesta aviară, sindromul căderii ouatului, bursită infecțioasă aviară, bronșita infecțioasă aviară). Respectați cu strictețe indicațiile medicului, precum și dozele și modul de administrare specificate pe ambalajul fiecărui produs în parte. Voi răspunde la întrebările cititorilor în revistă. Rețineți că este mai ușor să prevenim o boală decât să o tratăm.
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply