Vă ofer câteva informații despre arborele-umbrelă

0

Marin Buibaș, Tinca, jud. Bihor

Marin Buibaș
Stimată redacție,
Doresc să vă împărtășesc despre pasiunea mea din domeniul îngrijirii plantelor.
În această scrisoare destănui cititorilor detalii despre o plantă deosebită de apartament, pe care mulți dintre noi o avem, dar din neștiință mai facem și greșeli cu ea: Schefflera. Cunoscută popular cu numele de arborele-umbrelă, a fost descoperită prin secolul al XVIII-lea de botanistul Y.K. Scheffler.
Genul cuprinde circa 150 de specii, arbuști și arbori care în locurile de baștină ating înălțimea de 25-30 m.
S. actinophylla Harms (syn Brassaia actinophylla) provine din Australia. În cameră crește la dimensiunile unui arbust (40-50 cm). Tulpina și ramificațiile au poziție dreaptă verticală. Frunzișul verde, persistent, este deosebit de frumos. Frunzele sunt lungi, pețiolate și palmat compuse din 5-10 foliole foarte lungi (20-30 cm) așezate în poziție orizontală, ce sugerează imaginea unei umbrele.
S. arboricola are tulpina ramifică mai bogat. Frunzele sunt compuse din mai multe foliole (7-12), dar mai mici, de formă ovală și culoare verde clar.
Arborele-umbrelă este o plantă veșnic verde. Se înscrie printre puținele specii care se mențin frumoase în locurile mai întunecoase. Nu tolerează acțiunea directă a razelor solare. Căldura trebuie menținută între 16-18 grade Celsius. Apa se asigură în concordanță cu anotimpul și intensitatea de creștere a plantei (vara mai mult, iarna mai puțin). Se acomodează ușor cu orice tip de substrat, cu condiția să se dreneze bine și totodată, să rețină apă suficientă (să se mențină reavăn).
Butășirea este metoda cea mai folosită la înmulțire. Rezultatele cele mai bune se obțin cu butașii semilemnificați de la sfârșitul verii. Întrucât înrădăcinează lent, este bine să se utilizeze substanțe rizogene recomandate pentru plantele lemnoase. Temperatura optimă a substratului este de 20-22 grade Celsius. Planta tânără se ciupește repetat pentru a se induce ramificarea de la bază.  Transplantarea în pământ proaspăt se face primăvara la interval de 2-3 ani. Udarea este abundentă din primăvară până toamna și redusă iarna. Fertilizarea nu este necesară. Multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply