Vă învăț tot ce știu despre Justicia și Campanula

5
Foto: Doina Voinea
Doina Voinea, Bucureşti
Dragii mei,
Mulțumesc pentru publicarea din nr. 4/2011. Revin cu alte informații despre flori.
În rândurile care urmează să vă scriu câteva lucruri despre două flori foarte dragi mie: Justicia şi Campanula.
Justicia sau coroană regală, cum i se mai spune, este originară din Brazilia şi există două specii: Justicia carnea sau Jacobinia şi Justicia panciflora.
Cea mai des întâlnită este Justicia carnea, care este o plantă gen arbust, puțin ramificată cu frunze mari puțin gofrate şi cu flori tubulare de culoare roz, aşezate într-un spic voluminos.
Pe măsură ce această plantă îmbătrâneşte, îşi pierde treptat din frunzele aflate  la bază, din această cauză sunt preferate mereu plantele tinere.
Justicia carnea înfloreşte spre sfârşitul verii şi înflorirea este de durată scurtă. Iarna este posibil să piardă frunzele. Primăvara se tunde. Iubeşte temperatura moderată vara, iar iarna trebuie să îi asigurăm minim 12-13 grade Celsius. Vara se aşază într-un loc luminat, chiar fără soare direct. Pământul se menține reavăn vara, dar iarna se udă mai rar. De asemenea, vara se pulverizează pe frunze.
Această plantă se înmulțeşte foarte uşor primăvara, din butaşi care se plantează în ghivece cu pământ şi nisip. Vara după trecerea florilor se face o tăiere de corectare a înălțimii plantei. Pe timpul verii, dacă uităm să o udăm la timp, planta se ofileşte, dar după udare îşi revine. În fiecare primăvară, pământul de la suprafața ghiveciului se schimbă, iar o dată la 2-3 ani se poate transplanta în alt ghiveci.
O altă floare frumoasă este Campanula sau steaua Mariei sau steaua de la Bethleem, care face florile ca nişte clopoței. Campanula este originară din Europa, Asia şi Africa şi este o delicată plantă de cameră, care face flori de culoare albastră sau albă pe durata întregii veri.
Această plantă suportă bine tăierile, iar în timpul iernii se trece printr-un repaus într-un loc răcoros la cel mult 10 grade Celsius, dar ferit de îngheț.
Plantei îi prieşte bine un loc răcoros sau cu căldură moderată, la 15-16 grade Celsius pe timpul vegetației, dar iarna poate fi păstrată la 7-8 grade Celsius. Vara iubeşte lumina, dar preferă un loc fără soare direct şi se udă regulat, dar nu în exces, pe când iarna se menține pământul aproape uscat.
Vara nu necesită pulverizări cu apă pe frunze.
Pământul în care se cultivă este bine să conțină puțină mraniță, pământ de frunze şi pământ de grădină.
Campanula se înmulțeşte prin semințe, prin butaşi sau prin divizarea tufei, toate acestea făcându-se primăvara.
Se poate fertiliza cu îngrăşăminte lichide în soluție pe timpul verii, cam la 15 zile odată. Transplantarea se face doar dacă este nevoie şi are loc primăvara. Tunderea plantei la 5 cm lungime se execută primăvara pentru ramificare, iar lăstarii obținuți se pot folosi pentru butăşire.
Vă doresc tuturor multă sănătate, spor în toate cele şi să aveți parte de flori frumoase şi sănătoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion5 Comments

 1. Buna ziua!
  As vrea sa știu de unde pot procura o planta de Justicia carnea, Flamingo flower, Acanthaceae.
  Sau măcar un butas!
  Multumesc,
  Cosmina

 2. Tenie Catalina

  Buna ziua,
  Imi doresc foarte mult Campanula Pyramidalis alba. Aveti idee unde as gasi in Romania?
  Multumesc
  Catalina

 3. Buna ziua,
  As dori sa cumpar un butas de Justicia carnea.Va rog daca ma puteti ajuta.
  va multumesc mult

 4. Am aceasta floare dar are o boala la Frunze,se ingalbenesc ,se fac maro la varf si cad.Ce sa fac?

 5. Pingback: Campanula isophylla | Revista Practic idei

Leave A Reply