Uși fără scârțâieli

0

Monica Viericiu
Te-ai săturat de scârțâitul jalnic al ușii care te enervează în timpul zilei și te trezește din somn noaptea? Nu mai suporți hârjăitul ușii de podea sau toc? Ia măsuri, poți remedia foarte ușor această problemă.
Mai întâi cercetează cu multă atenție balamalele și poziția uși în cadrul tocului. Asigură-te că stă în poziție dreaptă, că nu s-a slăbit vreun holzșurub, acesta putând fi un motiv să hârjâie pe marginea tocului. Apoi uită-te dacă nu cumva atinge podeaua. Dacă acest lucru se întâmplă, poți remedia problema fie tăind un pic din partea inferioară a ușii, dacă este o diferență mare, fie adăugând 1-2 șaibe pe balamale, ceea ce va înălța practic ușa cu câțiva milimetri.
Apoi cumpără un flacon cu ulei de mecanisme fine (din cel care se folosește ca lubrifiant pentru mașinile de cusut), se găsește în magazinele cu articole metalo-casnice, și toarnă câteva picături pe axul balamalei. Nu este neapărat nevoie să ridici ușa, fiindcă uleiul este suficient de fluid să pătrundă în interior prin cele mai fine rosturi. Odată pus uleiul, te asiguri că a ajuns unde trebuie deschizând și închizând ușa de câteva ori. În locul uleiului se mai pot folosi și spray-uri speciale.
Reține că gresarea, adică ungerea este necesară la mai multe mecanisme, pentru o utilizare îndelungată și o funcționare cât mai bună. De aceea, dacă observi că mânerul ferestrei (fie că este una cu tâmplărie modernă , fie că este una cu toc vechi din lemn) se manevrează cu greutate, toarnă imediat câteva picături în interiorul mecanismului și vei vedea imediat diferența. La feroneria montată pe tâmplăria nouă chiar vei observa zone cu desenul unei picături, tocmai pentru a-ți marca locul de ungere. Și mânerele ușilor sau “limba” broaștelor de la uși, vor uita de scârțâit dacă le pui ulei.
Odată unse balamalele și broaștele, acestea vor funcționa mult mai bine și pe termen lung, iar tu te vei bucura pe deplin de confortul casei tale.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply