Ușă veche cu tentă de nou

3

Mihai Gheorghe, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Dragii mei,
Am căutat în magazine o ușă de intrare în casă. Cele care rezistau la umezeală, ploaie și zăpadă costau cam 1.000 de lei, așa că am recondiționat-o pe cea veche.
Ușa veche pe care voiam s-o înlocuiesc era din lemn cu geam destul de mare și care era spart într-un colț. M-am gândit s-o recondiționez și iată că am reușit și arată destul de bine. Sper să mai reziste încă vreo 10 ani. Mi-am pregătit materialele care m-au costat puțin: – 1 cutie de lac pentru bărci – 1 pensulă – 4 colțare din metal – lambriuri din lemn pe care le-am cumpărat de la Dedeman, și din care am folosit doar câteva să acopăr o dimensiune de 142/62 cm unde era sticlă – 1 bucată de șmirghel – rumeguș mai fin pentru acoperirea găurilor sau crăpăturilor.

reconditionezi usa
Foto: Mihai Gheorghe
Cum am procedat: Am scos ușa din balamale și am așezat-o pe o masă ca să pot lucra mai ușor. Am desfăcut de pe interior grilajul din lemn care susținea sticla. A rămas cel din exterior. Am îndepărtat sticla și am curățat ușa pe ambele părți, de praf și alte impurități, folosind o cârpă cu apă. Am lăsat-o să se usuce bine. Ca să fixez toate elementele din care este con-struită, am aplicat câte un colțar din metal la fiecare îmbi-nare a lemnului din cele patru colțuri, după aceea mi-am pregătit lambriurile pe care le-am tăiat la dimensiunea sticlei – 142 lungime. Pe fiecare lambriu, la ambele capete, l-am șmirgheluit să netezesc lemnul. Le-am așezat frumos în locul sticlei până am acoperit tot golul. Am căutat prin atelier 2 bucăți de șipcă pe care le-am fixat în partea superioară și inferioară a lambriurilor cu autofiletantă și cu holzșuruburi. Tot cu ea am fixat cu holz-șuruburi lambriurile de grilajul din partea opusă sau ex-terioară. Până aici mi-a plăcut să lucrez, mai departe a fost mai greu să termin ușa. Apoi am reparat crăpăturile amestecând puțin lac cu rumeguș fin până am obținut o pastă moale pe care am introdus-o în crăpături cu un șpaclu mic. Am lăsat să se usuce și cu șmirghelul am îndepărtat surplusul de rume-guș amestecat cu lac. Următoarea operație a fost lăcuirea întregii uși pe o parte. Am lăsat să se usuce câteva ore, apoi am lăcuit-o pe partea cealaltă. După ce s-a uscat bine, am repetat operația numai pe partea exterioară să reziste mai bine la intemperii (ploaie, zăpadă). Peste câțiva ani, dacă va fi nevoie, voi repeta lăcuirea.
Foto: Mihai Gheorghe
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Pingback: Cum reconditionezi usa | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum scapi de scartaitul usii | Revista Practic idei

  3. Pingback: Cum organizezi dulapul de baie | Revista Practic idei

Leave A Reply