Urzica și cimbrișorul sunt aliații părului sănătos

0
Foto: Fotolia
Viorica Alamorean, sat Găgești, com. Balotești, jud. Vrancea
Dragi prieteni,
Mă bucur în prezent de o sănătate de fier și un păr extraordinar datorită plantelor medicinale: urzica și cimbrișorul.
Urzica este o plantă foarte bună în caz de anemii și alte boli ale sângelui; asociată cu alte plante este folosită cu succes contra leucemiei, de asemenea în orice fel de alergie dacă se bea sub formă de ceai un timp îndelungat, în răceli și afecțiuni reumatice și artritice, este un diuretic și poate scădea tensiunea, scade glucoza din sânge, cicatrizează rănile, este un bun tonic capilar și combate mătreața.
Puteți mânca frunze fierte de urzici ca pe o legumă; sunt bogate în vitamina C, iar apa în care au fiert poate fi consumată în loc de ceaiul obișnuit de urzici.
Mod de folosire. Infuzie – se folosește o linguriță cu vârf de urzică uscată la 250 ml apă.  Nu se fierbe, ci doar se opărește. Tinctura de urzică – rădăcinile scoase din pământ primăvara sau toamna, se spală și se taie mărunt. Se umple cu ele o sticlă și se toarnă deasupra rachiu de secară de 38-40° și se lasă să stea 14 zile la loc călduros.  Eu l-am pus lângă sobă. Băi de picioare – 2 mâini pline de rădăcini și urzici proaspete se lasă peste noapte în 5 l de apă, se încălzesc a doua zi până dau în clocot. Se introduc picioarele în apa fierbinte și se țin 10 minute. Spălat pe cap – se iau urzici cât cuprinzi în ambele mâini de 10 ori, se pun într-o oală cu 5 litri apă rece și se încălzesc pe foc mic până la fierbere, după care se lasă să stea 5 minute, se încălzește totul a doua zi până dă în clocot și se lasă să stea 10 minute.
Cimbrișorul de câmp crește spontan și are un miros plăcut. Se folosește la dureri de dinți și colici, calmează durerile reumatice.
Infuzia se prepară cu 1-2 lingurițe de plantă uscată la o cană cu apă care se bea călduță, îndulcită cu miere în 3 reprize pe zi înainte de fiecare masă: contribuie la normalizarea probelor hepatice și renale, în epidemiile de gripă, în combaterea alcoolismului.
Mulțumesc pentru premiul acordat din nr. 10/2010 și vă doresc multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply