Unelte bune, lucru cu spor

0

Florentina-Mihaela Irimia, București
Dragi prieteni,
Pentru că le-am folosit mult în preajma sărbătorilor, vă prezint uneltele mele practice: planșeta autoregenerabilă și cutterul rotativ.

Florentina Irimia
Le folosesc să tai hârtie și carton pentru felicitări și cutii de cadouri; să pregătesc formatele pentru origami – precizia cu care sunt tăiate este absolut necesară pentru reușita obiectelor; să decupez piese mici și cu forme neregulate din țesături de bumbac sau fetru pentru decorațiuni și jucării ori să tai fâșii de țesături pentru tehnica patchwork.
Planșeta autoregenerabilă este confecționată dintr-un material sintetic regenerabil, pe care urmele lăsate de lama cutterului nu sunt definitive. Totodată acest material protejează lama cutterului și previne tocirea ei prea rapidă. Are o grosime de 3 mm și prezintă o grilă în cm pe o față și în inci pe cealaltă față care ajută la stabilirea dimensiunilor piesei de tăiat, astfel că nu mai am nevoie să fac semne pe hârtie sau țesatură.
La tăierea liniilor drepte folosesc ca ghidaj o riglă de plastic transparent. Pentru contururi neregulate îmi confecționez șabloane din carton.
Planșeta protejează suprafața de lucru, dar nu trebuie expusă luminii directe și se ține departe de sursele de căldură.
Este bine ca suprafața plan­șetei să fie adecvată mărimii pieselor pe care le tăiem. Pentru confecționarea decora-țiunilor sunt utile formatele A4, A3, A2, care se vând la magazinele de produse art-and-hobby.
Pentru quilting, planșetele sunt de dimensiuni mari și au marcate linii ajutătoare la 30, 45 și 60 de grade, acoperă toată masa de lucru și se găsesc la firmele care vând mașini de cusut și accesorii speciale pentru  quilting.
Cutterul rotativ ales de mine este minuscul, are o lamă de 18 mm diametru pentru piese mici, cu multe detalii. Se folosește complet diferit de celelalte cuttere. Se ține în mână ca un instrument de scris. Mânerul mic și subțire dă mai multă precizie când tai forme neregulate, lama de 18 mm diametru taie mai bine curbele foarte strânse și piesele mici decât lamele cu diametru mai mare. Are un mecanism special de blocare, ce asigură retracția lamei pentru protecție.
Cu acest cutter tai hârtie, carton, fetru, piele. În funcție de tipul de material pe care îl tai, aleg numărul de straturi ce pot fi tăiate precis.
Avantajele acestui cutter față de foarfece sau cuttere cu lamă dreaptă sunt: precizie și la forme neregulate, rapiditate tăind mai multe straturi odată, durată de viață lungă. Lama se poate înlocui, se găsesc lame de rezervă.
Toate cele bune vă doresc!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply