Undeva, în inima Apusenilor, există un tărâm binecuvântat

2
peisaj de munte
Foto: Adina Darabanț
Adina Darabanț, loc. Bucureșci, jud. Hunedoara
Stimată redacție,
Mi-a plăcut să citesc câteva lucruri interesante despre diferite locuri din țara noastră şi nu numai, dar aş dori ca paşii să vă poarte măcar cu gândul şi în frumoasa zonă în care m-am născut şi în care locuiesc în prezent. Lăsați locurile exotice din străinătate şi veniți să vă petreceți câteva zile şi prin aceste locuri din Apuseni.
Vă invit cu drag în frumoasa “Țară a Zarandului”, mai ales aici, în zona Bradului, unde veți avea ce vedea.
Veniți pe aceste plaiuri unde acum două mii de ani, romanii au găsit minunate bogății şi frumoase femei, alături de care și-au întemeiat familii trainice. Frumusețea este la noi acasă şi nu costă aşa de mult să o descoperim, trebuie doar să o apreciem. Există undeva în inima Apusenilor un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, unde şipotul izvoarelor cristaline și-au tăiat adânci valuri, mărginite de pajişti atât de verzi, încât ai impresia că sunt ireale, iar culmile semețe ale dealurilor din împrejurimi se înalță parcă dincolo de nori. Pe un astfel de tărâm desprins parcă din lumea fascinantă a basmelor, se văd case şi blocuri înşiruite pe cursurile văilor sau adunate la poalele unui deal, alcătuind toate frumoasa depresiune a Bradului. Municipiul Brad, din județul Hunedoara, este situat pe valea Crişului Alb, la 36 km de municipiul Deva. Pe aceste locuri în care s-a plămădit neamul românesc şi a început cea dintâi revoluție cu caracter național, trăiesc oameni simpli, statornici, răbdători la muncă, la suferințe şi nedreptăți, iertători, darnici şi milostivi față de săraci şi nenorociți, deştepți la fire și cu înfățişare plăcută. Zona Bradului a fost încă din perioada daco-romană centrul exploatării auro-argintifere din Munții Apuseni. Dovadă sunt și azi “Treptele Romane” de la Ruda-Brad, care atestă o tehnică superioară de extragere şi prelucrare a minereului şi exploatarea prin galerii de către strămoşii noştri.
Deşi Bradul a ajuns târziu la statutul de oraş, a avut privilegiul de a fi cel mai important târg din ținutul Zarandului. Aici este zona în care răscoalele au lăsat urme şi amintiri fixate prin troițe şi inscripții, prin arbori multiseculari intrați în legende, locul în care mai stăruie cântecul fluierului lui Avram Iancu, țara movilelor şi cimitirelor intrate în Panteonul Neamului. Monumente turistice se găsesc la tot pasul; chiar liceul ce poartă numele Iancului, înființat la Brad a fost încă înainte de Marea Unire “universitate şi teatru național, şi ateneu popular, şi societate culturală şi sală de expoziție”. Pe o rază de cel mult 15 km de oraș întâlnim locuri şi monumente unice în țară. Bradul are o mulțime de locuri de vizitat, dar cel mai important și mai renumit “Muzeul Aurului” a fost închis şi piesele sale unicat sunt ascunse în te miri ce seifuri.
Veniți să mergem la Curechiu să vedem locul unde s-a aprins flacăra răscoalei de la 1784 si să vedem biserica de lemn – monument istoric ce datează din acea perioadă și de unde s-a auzit pentru prima oară clopotul răscoalei, apoi să ne îndreptăm paşii spre biserica din Rovina, locul unde a slujit Simion Groza, ce a avut un rol important în revoluția de la 1848.
Noi nu avem săli de teatru şi de spectacole, dar vă invit să mergem sub gorunul lui Horea de la Țebea şi să ne lăsăm purtați de vraja fluierului lui Avram Iancu, ce-şi doarme somnul de veci alături de compatrioții săi din revoluția de la 1848. Mergând la Baia de Criş putem să zăbovim pe prispa casei unde “Crăişorul Munților” şi-a găsit sfârşitul. În fiecare an, la începutul lunii septembrie, este mare sărbătoare la Țebea, locul unde zărăndenii îşi dau întâlnire şi depun coroane de flori la mormântul celor ce au luptat pentru țară. Şi în acest an, pe 12 septembrie, românii s-au adunat în număr mare la mormântul lui Iancu pentru a-i aduce un omagiu.
Mergând mai încolo ajungem în frumoasa stațiune Vața, iar apoi pe cărări tainice putem ajunge în Vața de Sus să ne rugăm pentru sănătate şi îndeplinirea dorințelor în locul unde s-a născut marele preot Arsenie Boca. La întoarcere se poate face un popas la Mănăstirea Crişan și să vizităm Casa memorială a lui Crişan, născut la câțiva kilometri de Brad.
Pentru cazarea turiştilor stau la dispoziție pensiunile din zonă, care pot fi găsite şi pe internet. Veniți la Brad! Deşi e o zonă restrânsă, sper ca puținele mele cuvinte să vă convingă măcar să-i faceți loc pe lista de „posibile destinații”. Vă aştept cu mare drag!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cetățile Ponorului | Revista Practic idei

  2. Pingback: Muntii Apuseni | Revista Practic idei

Leave A Reply