Un solar poate hrăni și o familie de patru persoane

0

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIuliana Lako, loc. Cenad, jud. Timiş
În scrisoarea aceasta vă scriu cum pot supraviețui dintr-un solar, cu un buget restrâns, patru persoane. Pe lângă solar avem o suprafață destul de mare de grădină unde putem cultiva tot ce ne doreşte sufletul. Este multă muncă, dar merită. La mijlocul lunii, când soțul primeşte salariul, vorbim, ne sfătuim cum putem împărți banii ca să nu ne facem datorii şi să fim cu toate facturile achitate la zi. Avem grijă să fie mai mic consumul de curent. Deconectăm de la rețea aparatele pe care nu le folosim. De un timp becurile simple le-am înlocuit cu becuri economice. Chiar şi nepoții mei ştiu că ziua nu se aprind becurile, iar când nimeni nu este în cameră se stinge lumina.
Ca să ne descurcăm cât de cât ne ajută şi recoltele din grădină. Recoltăm legumele de care avem nevoie pe parcursul iernii, cum ar fi: cartofi, morcovi, pătrunjel, păstârnac şi varză. Din fructele adunate fac gem, dulceață, peltea, compoturi. De pe rafturile cămării, care până iarna este arhiplină, nu lipsesc nici murăturile, nici bulionul. Toate acestea din recolta proprie. Mazărea şi fasolea le punem la congelat în pungi pentru iarnă. Ceapa şi usturoiul le cultivăm în cantități mai mici, dar suficiente pentru iarnă.
Nici la semințe nu mă las: adun pe parcursul anului, astfel sunt scutită să dau banii pe semințele din magazin care sunt foarte scumpe. Acum, primăvara, am toate felurile de semințe pentru semănat, de la legume până la flori; toate sunt de bună calitate.
Am început să facem economie la zugrăvitul şi vopsitul camerelor. Fiecare face ce se pricepe, iar picturile pe perete le face nepoata mea, care are un talent deosebit. Noi mai ținem şi câte un porc pentru carne şi curtea este plină cu găini pentru carne şi ouă proaspete. Le hrănim cu porumbul cultivat de noi, așa că ne convine.
Vârsta şi nevoile ne-au învățat multe. Astfel trec anii unul după altul şi putem ține pasul cu cheltuielile.
Vă doresc să aveți parte de tot binele din lume!Dragă redacție,
Sunt o cititoare fidelă a publicațiilor practice şi am o colecție foarte bogată de câteva sute de reviste de care sunt foarte mândră.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply