Un muzeu spectaculos

0

Robert Codescu, loc. Ploiești, jud. Prahova
Dragi cititori,
Fiindcă Sfintele Sărbători Pascale bat la uşă, vă invit la o incursiune în Bucovina, să vizităm împreună Muzeul Etnografic din Vatra Dornei. Muzeul Etnografic de aici, din stațiune, este mai mult decât o simplă instituție muzeală. Şi fiindcă poate sunteți circumspecți, permiteți-mi să vă etalez o scurtă expunere de motive pentru vizitarea acestui muzeu.

muzeu Vatra Dornei
Foto: Robert Codescu
Acest muzeu a fost înființat în anul 1987, atunci când fostul „Muzeu Vatra Dornei” (înființat în 1956), s-a împărțit în două instituții muzeale separate, acesta şi Muzeul de Cinegetică şi Ştiințele Naturii. A fost de atunci găzduit de o clădire înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România, actuala fascinantă clădire a Primăriei Municipiului Vatra Dornei. Muzeul Etnografic se află amplasat chiar în centrul municipiului Vatra Dornei, pe strada Mihai Eminescu, la numărul 17, în clădirea Palatului Comunal (Primăria), chiar la baza Turnului cu Ceas de aici, undeva în apropiere de Biserica romano-catolică, peste drum de Poşta Veche şi în fața gării Vatra Dornei-Băi. Sfatul meu este să nu vă chinuiți să rețineți aceste puncte de reper, ci, odată ajunși aici, orientați-vă după impunătorul Turn cu Ceas care se vede din orice cartier al stațiunii.
muzeu Vatra Dornei
Foto: Robert Codescu
Clădirea însăşi este un loc plin de istorie şi tradiție fiind construită în anul 1897 şi prin impozanța şi arhitectura ei te pregăteşte pentru ceea ce vei vizita. Întins pe o suprafață expozițională de 600 mp, muzeul este alcătuit din nu mai puțin de 12 expoziții permanente, în care sunt prezentate obiecte de uz casnic, elemente de arhitectură, ceramică, țesături, cusături, obiecte de port popular, elemente de plutărit și păstorit, măşti, ouă încondeiate, obiecte din metal şi os, piese ilustrând meşteşugul plutăritului şi reconstituirea unei vetre de stână tradițională. Eu, personal, am fost fascinat de cele trei odăi țărăneşti amenajate ca la începutul secolului al XX-lea, în care au fost reconstituite cuptorul şi vatra tradiționale, precum şi atmosfera specifică acelor vremuri, unele dintre obiectele expuse aici amintindu-mi de vacanțele petrecute la bunici. Asta chiar dacă muzeul prezintă piese, tradiții şi obiceiuri din Zona Dornelor, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți. Solca, Stupca, Frătăuți, Drăgoieşti, Marginea, Păltinoasa, Mănăstirea Humorului, Izvoarele Sucevei, neavând tangențe cu zona de sud a țării.
muzeu Vatra Dornei
Foto: Robert Codescu
La un moment dat îți va atrage atenția un tablou destul de vechi în care este pictată o tânără dorneancă, în costum tradițional, cineva din grupul tău o va întreba pe doamna muzeograf „Sunteți dumneavoastră în acel tablou!?”, aceasta va răspunde zâmbind „Cum să fiu eu, aceea este o tânără, eu sunt o babă!”, da, într-adevăr aşa o fi, dar totuşi trăsăturile feței au rămas aceleaşi, chiar dacă trecerea anilor şi-a spus cuvântul şi ridurile nu o mai făceau identificabilă cu tabloul. Faptul că nu există pliante şi broşuri despre istoricul muzeului te întristează, dar uiți imediat ce afli că ai liber la făcut fotografii fără nicio taxă suplimentară. Şi atunci începi să fotografiezi totul: linguri, furci, bâte şi baltage, ploşti şi butoiaşe, cupe, cauce, pascarite, linguroaie, donițe, sucale, traiste, trăistuțe şi țesături de traistă în carouri, ştergar, măşti asociate tradițiilor şi obiceiurilor bucovinene, laița cu spătar, podişorul, lada-masa, leagănul, patul, zestrea, culmea, vrei să le ai cu tine amintire, pentru când vei reveni în zgomotul urban de la tine, din oraşul poluat şi suprapopulat. Este modul tău prin care încerci să-ți prelungeşti vacanța din spectaculoasa Bucovină şi la tine acasă în apartamentul din blocul acela gri şi înghesuit. Bineînțeles că nu vei reuşi să fotografiezi chiar totul şi fără să-ți dai seama ajungi în minunata lume a ouălor încondeiate, o tradiție specifică acestei zone spectaculoase.
muzeu Vatra Dornei
Foto: Robert Codescu
Ouă de găină, de prepeliță şi chiar de struț te vor fermeca şi-ți vor încânta privirea, vei afla apoi că, de fapt, fiecare model, motiv popular şi îmbinare de culori transmite un mesaj, reprezentând o formă arhaică de comunicare a oamenilor de pe aceste meleaguri. Te bucuri enorm când ți se spune că poți să le atingi şi să te uiți mai atent la ele şi că eticheta cu cifra „7” din dreptul ouălor de găină şi cea cu „3” din dreptul ouălelor de prepeliță, nu sunt etichete de titlu sau de inventar, ci prețul unui ou încondeiat pe care-l poți cumpăra ca suvenir şi-l poţi lua la tine acasă. Bineînțeles că nu rezist ispitei şi aleg unul de găină, iar doamna muzeograf îmi zâmbeşte şi-mi spune ce „zice” oul în cauză: „Indică o persoană dornică de cunoaştere (educație), sociabilă, iar semnul acesta de aici arată belşug şi bogăție pentru această persoană!”. „Doamne ajută!” zic eu bucuros, fiindcă oul îl luasem chiar pentru mine ca amintire.
Chiar dacă mulți dintre voi aveți acces nelimitat la Internet, deontologia de ghid practic mă obligă să vă las datele tehnice despre acest muzeu: program de vizitare marți-duminică 10:00-18:00 (vara); 9:00-17:00 (iarna); taxa de vizitare 3 lei adulții, 2 lei elevii, studenții, pensionarii şi grupurile organizate, iar persoanele cu dizabilități şi însoțitorii lor au acces gratuit în baza legitimației de handicap. Puteți să vizitați Muzeul Etnografic din Vatra Dornei primăvara, când Sărbătorile Pascale se armonizează magnific cu acest muzeu sau vara, atunci când canicula marilor aglomerări urbane devine o amintire la poalele munților Căliman şi Suhardului sau să treceți pragul acestei instituții toamna, când culesul roadelor de către oamenii locului vă vor oferi o altă perspectivă, mult mai lărgită, a ceea ce înseamnă munca țăranului român şi tradițiile bucovinene sau poate ajungeți aici iarna, când albul zăpezii îmbracă munții şi stațiunea şi când după mai multe coborâri pe pârtiile de aici, vă veți dori să vă relaxați cu o porție de istorie etnografică pură. Deci vizitați Muzeul Etnografic Vatra Dornei oricând (mai puțin lunea fiindcă, asemenea tuturor muzeelor mari şi acesta este închis atunci)! Vă asigur că este un muzeu spectaculos care merită să fie vizitat! Până data viitoare, vă doresc călătorii plăcute!
Foto: arhiva personală

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply