Un muzeu, o mare pasiune

0

Viorica Axinte, com. Părău, jud. Braşov
Dragii mei,
În cele ce urmează vă prezint „Colecția muzeală Anuța şi Aurel Achim” din Ocna Sibiului.
Stațiunea Ocna Sibiului, aflată la 15 km de Sibiu, este cunoscută mai ales pentru Baza de trament balnear care funcționează aici, dar eu vreau să vă prezint un muzeu, pe care l-am descoperit întâmplător, în plimbările prin stațiune. „Colecția muzeală Anuța şi Aurel Achim” este un muzeu etnografic particular. Domnul Achim ne-a primit cu multă amabilitate în curtea sa şi ne-a prezentat o parte din exponate. Totul este expus în curte şi în casa domnului Achim. Acesta se bucură de sprijinul soției şi l-a avut exemplu pe fratele său, Emilian Achim, a cărui colecție din Almaşu Mare (județul Alba) este apreciată în toată țara.

muzeu popular
Foto: Viorica Axinte
Într-un şopron sunt adunate tot felul de maşinării din secolul trecut: o batoză din 1947, adusă de la Geogiu Bai. Alte obiecte mai puțin cunoscute orăşenilor din zilele noastre: o şaretă cu care se plimba doctorul sau poştaşul de la sate, maşină de pompieri, o motocicletă cu ataş, o vânturătoare de grâu, râșniță de porumb, grape, plug, o roată de olar, o mașină de modelat rame de tablouri, mașină de confecționat funii, un banc de lucru pentru tâmplărie. Pentru fiecare obiect există o poveste şi vizitatorului i-ar trebui o zi să asculte toate poveștile obiectelor strânse de colecționar. Pe unele le-a adunat din donații, dar cele mai multe au fost cumpărate. Toate sunt restaurate şi întreținute, mecanismele fiind funcționale. Obiectele mai mici sunt expuse în două camere.
La intrare sunt afişate nişte plăcuțe, mici afișe, cu diverse gânduri ale colecționarului, în limba română, engleză, germană şi franceză. Am reținut: „Dacă nu v-a plăcut, spuneți-mi mie. Dacă v-a plăcut, spuneți altora!”, „Cu voință şi plăcere am adunat avere. Să rămână în urma noastră moştenirea țării noastre.”, „Muzeele de mulți sunt vizitate, dar de puțini sunt apreciate”. Sunt expuse ustensile pentru bucătărie, ceasuri, aparate de fotografiat, radiouri, instrumente muzicale, televizoare, megafoane, patefoane etc. Soții Achim estimează numărul obiectelor expuse la circa 5000 de bucăți, unele vechi de peste o sută de ani. Sugerez cadrelor didactice ca, în excursii, să includă în circuit şi acest muzeu. Pentru copiii de la oraş este un lucru inedit. Muzeul este deschis oricui şi nu se percepe taxă de intrare.
Foto: Viorica Axinte

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply