Un mod de a mărturisi afectivitatea

0

Daniela Bărăitaru, Constanța
Daniela Baraitaru_EconomisescStimată  redacție,
Revin cu un mic articol de sezon, legat de confecționarea mărțișoarelor.
Ca  în fiecare  an, 1  martie  aduce,  pe lângă bucuria începutului unui nou anotimp ce poartă promisiunea căldurii, a florilor și a reîntoarcerii la viață, plăcerea primirii și dăruirii de mărțișoare. Nu voi insista asupra simbolisticii tradiționale a mărtișorului, însă aș dori să pun în discuție semnificația sa afectivă.
Practic, atunci când dăruim mărțișoare, semnificația lor inițială, ancestrală, poate ne este necunoscută. În general, bărbații le oferă femeilor iubite, deși am citit cândva că, în unele zone ale țării, nu băieții, ci fetele ofereau mărțișoare.
Acest mic obiect, delicat și special, a rămas, în timp, un mijloc de a ne demonstra afectivitatea față de cineva. Astăzi, nu numai bărbații îl fac cadou, ci și fetele, către mame, colege, profesoare.
În ultima vreme însă, această marcă a mărțișorului, aceea de purtător al mesajului de dragoste, tinde să se înregimenteze în tendința comercială a începutului nostru de secol. An de an, asistăm la apariția, la finalul lui februarie, a tarabelor de vânzători de mărțișoare, care ne propun, pe lângă câteva mostre de „hand made”, broșe chinezești, turcești etc., care, culmea, uneori nici măcar ața roș-albă nu o mai au. Practic, cumpărăm mărțișoare „la bucată” și le oferim: cheltuim o sumă de bani și avem obiectele, gata de dat. Cele care le primesc vor înțelege astfel că afecțiunea față de ele a meritat, cel mult, un drum până la tarabă și banii investiți.
Ce-ar fi însă dacă le-am confecționa singuri. Am demonstra astfel că ne-am dedicat mai mult decât timp și bani, că am investit imaginație, creativitate, ceva muncă și ingredientul principal, dragoste.
Vă propun un model de mărțișoare realizate extrem de simplu de fiul meu de 6 ani, cu ajutorul meu. Am avut nevoie de câteva mărgele de plastic (există jocuri în magazine), bucățele de sârmă, cartoane și foi colorate, ațe de mărțișor, foarfecă și un capsator.
Iată cum am procedat. Pe o bucată de sârmă de circa 5 cm se înșiră mărgelele, se leagă la capăt sub formă de inel și se formează și un mic ineluș pe care se prinde cât mai estetic o ață de mărțișor. Se taie un carton de dimensiuni potrivite, pe el se așază o bucată de hârtie colorată, ceva mai mică și se capsează mărțișorul. Poate fi introdus într-o pun­guță, un plic sau oferit ca atare. Iar dacă alături este și un buchețel de ghiocei, efectul va fi maxim.
Am obținut mărțișoare de mare efect, pe care le-am oferit femeilor din familie – bunicilor, vecinelor și doamnelor educatoare. Toate au fost încântate, fiindcă au înțeles că băiețelul meu le lucrase .
Vă asigur că este o idee bună, care se poate realiza și cu materiale refolosibile sau, de ce nu, naturale (imortele, frunze uscate, scoici etc). Pe lângă faptul că le obțineți rapid, mai au un avantaj – nu costă aproape nimic. Iar copiii sunt încântați să facă asemenea mici creații.
O primăvară frumoasă și bogată în realizări!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply