Un câine trebuie îngrijit, dar și educat riguros

2
Foto: arhiva Practic Idei
Maria Angelica Trică, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție și dragi cititori,
Vă scriu cum să educați eficient câinii, pentru a-i transforma în tovarăși ascultători.
Pentru a fi eficace, educarea câinelui trebuie să se bazeze pe reguli simple care trebuie aplicate cu răbdare și bun-simț fără a uita, desigur, și de tandrețe.
A învăța un câine să fie ascultător nu ține de nicio vrajă, cu condiția să-i acorzi un sfert de oră zilnic și să nu-l încarci cu exerciții inutile. Observând câteva principii de bază, vei obține rezultatul scontat.
La început, un singur membru al familiei trebuie să-l învețe regulile de conduită. Odată asimilate ordinele, câinele trebuie să asculte ordinele tuturor, inclusiv ale copiilor din familie. În acest fel, el va înțelege locul său în ierarhie, adică la baza „scării“.
Evită discursurile, ca să nu zăpăcești câinele. Se asociază de regulă un ordin cu un cuvânt semnificativ, totdeauna precedat de numele cățelului, ca să-i trezească atenția, vocea trebuie să fie normală, dar fermă, articulând bine cuvintele.
Orice exercițiu reușit trebuie să fie recompensat. Pentru a-ți arăta satisfacția trebuie să-i oferi ceva bun și să-l feliciți. Câinele fiind foarte sensibil la intonația vocii, știe clar diferența dintre un „bravo“ entuziast și un „nu“ plin de nemulțumire. Pentru a căpăta întreaga atenție a câinelui, mai bine fă-i câteva ședințe zilnice, scurte, decât una mai lungă. Cu calm, fără brutalitate, repetă exercițiul până reușește. Începe și termină ședința cu un exercițiu ușor pe care și l-a însușit bine.
Când îl înveți ceva, câinele te ascultă, dar te și privește. Profită de acest lucru pentru a întări ordinul verbal cu gesturi clare. De exemplu: îndreaptă arătătorul în jos pentru poziția „culcat“ întinde brațul la orizontală pentru „șezi“, lovește-te cu palma pe picior pentru „aici“.
Gesturile sunt foarte utile atunci când câinele este mai departe, sau dacă nu vrei să ridici vocea pe stradă. Câinele adoră să te ocupi de el. Un exercițiu reușit întărește atașamentul dintre om și animal. La sfârșitul lecției, dacă a fost bine executată, joacă-te câteva minute cu el.
Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: cainele iarna | Revista Practic idei

  2. Pingback: Dresaj caine | Revista Practic idei

Leave A Reply