Umectarea semințelor este garanția unei recolte bogate

1
Foto: arhiva Practic Idei
Nicolae Sbârnea, com. Băltățeşti, jud. Neamț
Dragii mei,
Chiar dacă în unele zone este încă frig, este cazul să ne pregătim deja pentru primăvară, anotimp dedicat lucrărilor în grădină.
În luna martie, prima lună de primăvară, începe şi activitatea în legumicultură, demarând cu producerea răsadurilor la speciile care au nevoie de o perioadă mai lungă de vegetație, dintre care menționez țelina, tomatele, ardeii etc.
După ce am verificat condițiile în care au fost păstrate semințele de la data recoltării şi până în prezent, ne pregătim să le semănăm fie în răsadnițele încălzite biologic, fie în lădițe ținute în condiții de căldură artificială în spații protejate.
Pentru o foarte bună încolțire şi respectiv răsărire a semințelor, se recomandă umectarea acestora în apă călduță înainte de semănare. Durata cât trebuie să fie semințele în contact direct cu apa este în funcție de specie, astfel:
> 2-4 ore pentru semințele de ridichi şi salată;
> 12-20 ore pentru semințele de mazăre, fasole, dovlecei, dovleac, pepeni, castraveți, varză, gulii, conopidă;
> 24-40 ore pentru semințele de tomate, ardei, vinete, sfeclă roşie;
> 40-60 ore pentru semințele de spanac, mărar, morcov, pătrunjel, țelină, sparanghel, praz, ceapă.
Recomandabil este ca după 2-3 ore de ținut în apă semințele, să le ținem cam 1-3 ore la aer, apoi din nou în apă şi aşa mai departe până expiră durata de umectare menționată pentru fiecare specie în parte.
Foarte importantă este şi tratarea semințelor înainte de semănare, tratare care se face foarte simplu şi anume: după expirarea timpului de umectare, semințele de ardei, tomate, castraveți şi de rădăcinoase se înmoaie în concentrație de sulfat de cupru de 0,5% (adică 5 g de suflat de cupru la un litru de apă).
După acest tratament semințele nu se spală, dar se zvântă puțin, astfel încât să nu se mai lipească între ele sau de mână, pentru a putea fi semănate.
Din experiență proprie am constatat că umectarea şi tratarea cu sulfat de cupru în soluție 0,5% sunt garanția obținerii unor recolte bogate, dar şi sănătoase.
Vă doresc succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Navigand pe internetul romanesc iata ca am nimerit pe pagina
    dvs.. Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de pe aceasta pagina si va doresc cat mai mult succes!

Leave A Reply