Udarea plantelor, metode practice pentru fiecare grădină

0
Arhiva Practic Idei
Dragă redacție și dragi cititori,
Udarea plantelor presupune un efort important, dar există multe metode prin care poate deveni mai rapidă, mai ușoară și mai eficientă. Metoda potrivită depinde de mărimea grădinii, de climă și de buget.
Ilie Trică, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Folosirea unei stropitori poate fi o alegere bună dacă aveți o grădină mică, dar într-o grădină mare, mai ales în verile uscate, udatul plantelor prin această metodă poate deveni o adevărată povară. Pentru a uda grădina fără efort, puteți instala un sistem de irigație complet automat care verifică necesitățile de apă chiar și atunci când sunteți plecat, dar asta vă costă mult.
Pentru grădinile de legume și ghivecele mici, o stropitoare este suficientă. Alegeți una bine echilibrată, ușor de transportat și cu o țeavă lungă. Poate fi din metal sau plastic: cele de plastic sunt mai ușoare și mai ieftine, dar mai puțin rezistente. Mărimile cele mai obișnuite sunt de 4,5 litri, 7 litri și 9 litri. Deși stropitorile mari vor reduce numărul de drumuri până la robinet și înapoi, vor fi grele când sunt pline, așa că trebuie să faceți un compromis.
Pentru a uda plantele cu de­licatețe, divizând jetul de apă într-o serie de stropi mici, stropitorile trebuie prevăzute cu o sită fină. Sitele pot avea o față de metal (alamă) sau plastic. Folosiți-le cu fața în sus dacă doriți un jet de stropi foarte fin și cu fața în jos pentru o udare mai serioasă.
Arhiva Practic Idei
Un furtun vă permite să aplicați la rădăcina plantelor cantități mari de apă fără a fi nevoiți să transportați un recipient greu. Pentru ca apa să nu curgă înapoi către sursă, poate fi nevoie să fixați pe robinet o valvă specială.
Există furtunuri fabricate astfel încât să nu se răsucească, furtunuri care se aplatizează pentru a fi depozitate ușor, furtunuri ce se pot folosi chiar și atunci când sunt parțial înfășurate pe o bobină și furtunuri spiralate, care ocupă mai puțin loc.
Și diametrele acestora variază: cu cât diametrul este mai mare, cu atât trece mai multă apă prin furtun și cu atât îl puteți folosi la distanță mai mare fără pierderi de presiune. Furtunul trebuie prevăzut cu un pulverizator. Acestea se prezintă sub diverse stiluri și tipare, permițând ajustarea șuvoiului de apă de la un jet puternic, la un duș fin. Cele mai utile pulverizatoare sunt prevăzute cu un conector de oprire a apei, care vă permite să opriți jetul de apă la capătul furtunului, fără a fi nevoie să mergeți până la robinet. Aveți grijă ca furtunul și conectorii să fie de bună calitate și să fie fixați corect, altfel este posibil ca apa să țâșnească la nivelul conectorilor când folosiți valva de oprire.
Pentru udarea grădinii de legume se pot folosi și aspersoarele. Există mai multe modele, adecvate diferitelor tipuri de terenuri. Însă având în vedere că acestea aruncă mulți stropi de apă în aer, o mare parte din apă se pierde prin evaporare înainte de a atinge solul, mai ales pe vreme însorită și uscată. Aspersoarele constituie cea mai ineficientă metodă de udare.
Sistemele pentru udarea automată a grădinii pot fi o metodă eficientă, nu doar în ceea ce privește timpul, ci și cantitatea de apă utilizată. Le puteți achiziționa de la centrele de grădinărit. Un asemenea sistem conține regulatorul de presiune, un furtun de alimentare care se leagă la robinet, un sistem de țevi care transportă apă de la furtun la plante și picurătoare, aspersoare sau un furtun de infiltrație care livrează apa la nivelul plantelor.
Un sistem de irigație elementar funcționează prin deschiderea și închiderea robinetului, un sistem complet automatizat include un cronometru. Acesta este programat să pornească și să oprească sistemul la anumite ore și permite udarea grădinii și atunci când nu sunteți acasă. Sistemul poate fi programat să pornească noaptea, când nu se pierde apa prin evaporare.
Înainte de a cumpăra sistemul de irigație, informați-vă la furnizorul de apă curentă în legătură cu reglementările la care este supus un asemenea sistem.
Furtunul de infiltrație este un gen de aspersor disponibil în mai multe forme. Astfel, există furtunuri poroase prin care se scurge apa în cantități mici de-a lungul întregii lungimi și care pot fi așezate lângă rândurile de legume sau îngropate chiar sub suprafața solului. Un alt tip este furtunul moale perforat la anumite intervale. Atunci când nu e în uz, stă plat pe suprafața solului. La deschiderea robinetului, se rotunjește și emite apă. Poate fi simplu sau dublu. Așezați-l cu găurile în jos.
Furtunul de infiltrație este o metodă eficientă de udare a grădinii, deoarece se pierde puțină apă prin evaporarea în atmosferă.
Investiți în conectori de bună calitate pentru furtunul de grădină. Conectorii simpli, de alamă sau plastic, sunt mult mai simplu și mai rapid de utilizat decât conectorii care se înșurubează.
Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply