Ud orhideea introducând ghiveciul în vas cu apă

2

Maria Iliescu, Ploiești, jud. Prahova
Stimată redacție și dragi prieteni,
Vă prezint două flori, Mirabilis și orhideea.
Mirabilis, cunoscută și sub numele de barba împăratului sau noptița, pentru că florile se deschid seara sau pe timp noros se cultivă de mult la noi. Este o plantă decorativă, cu aspect de tufă, înaltă de 40-70 cm, face flori ca niște clopoței de culoare albă, galbenă, roșie, sau în degrade, cu un parfum discret. Înflorește din iunie până toamna târziu, crește și se dezvoltă rapid la soare și la semiumbră, în orice sol bine afânat, rezistă la ger, secetă și vânt puternic, având o tulpină viguroasă. Se mul-țumește cu apă și îngrășământ mai puțin, nu este atacată de dăunători, se înmulțește prin semințe și prin autoînsă-mânțare. Crește în grădină și în ghivece, deci se cultivă foarte ușor, fără mari pretenții și o recomand tuturor. Atenție doar să fie plantată la o distanță de 50-60 cm între plante, să fie plivită de buruieni și să aibă solul afânat.

mirabilis
Foto: Dora Szabo
Eu cultiv Mirabilis din anul 1970. Am semănat semințele în loc însorit și bine drenat, la distanță de 50-60 cm, pentru că plantele au tendința de extindere, le-am udat până au răsărit, le-am copilit, le-am afânat pământul, le-am smuls buruienile și în luna iunie au început să înflorească. Când aceste flori au ajuns la maturitate și au început să se treacă, m-am trezit cu o mulțime de semințe prin grădină și pe trotuar, le care le-am adunat și le-am oferit.
O altă plantă care în multe rânduri mi-a atras atenția este orhideea. La început a apărut în florării ca plantă tăiată, dar după un timp a apărut și ca plantă cultivată în ghivece. Le admiram în magazine, dar nu aveam curajul să cumpăr. Am început să caut cărți din care să aflu cum se cultivă, am mai întrebat diferite persoane care dețineau aceste plante și am cumpărat un ghiveci cu o orhidee Dendrobium, care avea două tije pline cu flori albe. Am citit instrucțiunile care erau atașate la ghiveci, am cumpărat îngrășământ lichid pentru orhidee, am așezat ghiveciul pe o masă în dreptul ferestrei orientate spre sud unde avea lumină suficientă, dar filtrată cu ajutorul perdelei, neavând fereastră spre est. Am început să o ud din două în două săptămâni prin introducerea ghiveciului într-un vas cu apă de ploaie la temperatura camerei, după care am lăsat ghiveciul pe un grătar pentru a se scurge apa, i-am pus îngrășământ la două săptămâni, am pulverizat-o cu apă când a fost prea cald, am pus un vas cu apă pe masă pentru asigurarea umidității și planta creștea frumos. Dar într-o zi, din neatenție când am tras perdeaua, s-a agățat de floare și ghiveciul s-a răsturnat. De aceea, în loc de farfurioară am pus un vas ornamental de ceramică, acesta are mai multă stabilitate. Constatând că orhideele nu se cultivă așa de greu, am mai cumpărat și altele de culoare roz, mov, printre care și Cymbidium. O toamnă plină de flori!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum cultivi orhidee | Revista Practic idei

  2. Pingback: gutuiul de camera | Revista Practic idei

Leave A Reply