Tuberozele suntparfumate, delicate

0
tuberoze
Foto: arhiva Practic Idei
ing. horticol Florica Ghiga, Brăila
Dragii mei,
Vă trimit câteva sfaturi despre cultivarea tuberozelor și combaterea cârtițelor.
Tuberozele, denumite și chiparoase, au tije florale cu numeroase flori albe în interior și pătate cu roz în exterior, sunt puternic parfumate și apar în august-septembrie. Tăiate se pot păstra în apă 2-3 săptămâni (noaptea nu se țin în dormitor).
În pământ, planta prezintă bulbi prin care se înmulțește. Aceștia se plantează în câmp în luna aprilie. Sunt floriferi bulbii mari, cu diametrul de 4-5 cm, în vârstă de 3-4 ani. Este posibil ca unele plante să nu înflorească din primul an. Bulbii mici devin floriferi în anii următori după plantare, când ajung la 4-5 cm diametru. După ce a emis tije florale, bulbul se epuizează, deci el nu mai este de folos. Distanțele de  plantare sunt de 20-30 cm între rânduri și 15-20 cm pe rând, iar adâncimea de 8-10 cm.
Când s-au deschis primele 2-3 flori de la baza ciorchinelui acestea se pot recolta pentru a fi păstrate în vază.
Deoarece tuberozele nu rezistă la gerurile din iarnă, în fiecare an, toamna, după căderea brumelor se scot plantele din pământ împreună cu bulbii. Ei se usucă și se păstrează iarna la 5-10 grade Celsius. Tuberozele se pot cultiva și în ghiveci.
Dacă fac mușuroaie, scăpați de cârtițe ori șobolani  prin capcane sau momeli toxice, ori prin introducerea în galerii a sulfurii de carbon. Rezultate bune au și pastilele de Gastoxin, care, introduse în galerii, se volatilizează, produc gaze toxice care distrug dăunătorii. După introducerea pastilelor în galerii, ieșirile se astupă. Distrugeți mușuroaiele cu sapa sau grebla. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply