Tu cu ce speli fructele?

0

Monica Viericiu
Toată lumea recomandă consumul de fructe ca fiind benefic sănătății, dar nu în orice condiții.
Pe lângă indicațiile terapeutice ale fiecărui fruct, este important să le spălăm bine înainte de a le consuma. Dacă pe vremea când eram copii mâncam cu poftă merele abia culese din pom, fără să ne mai gândim la mâni murdare sau spălarea fructului, acum situația este cu totul diferită. Aceasta pe de-o parte fiindcă odată cu vârsta am devenit mai conștienți de pericolele care ne înconjoară și fiindcă pe de altă parte fructele pe care le consumăm acum vin de peste mări și țări. Pentru a putea fi păstrate o perioadă îndelungată sunt culese cu mult timp înainte de a fi coapte și sunt tratate cu diverse substanțe fungicide. De aceea trebuie spălate temeinic și chiar uneori este bine să renunți la folosirea cojii. De exemplu, să renunți la păstrarea cojii rase de portocale sau lămâi, care se folosea frecvent la parfumarea aluaturilor dulci sau a altor deserturi. Dacă în cazul citricelor lucrurile par clare, în cazul altor fructe cum ar fi strugurii nu poți renunța la coajă. Dar și cei produși în țara noastră au fost tratați, altfel nu rezistă. Strugurii de masă primesc până să ajungă pe masă 10-12 tratamente. Teoretic, fructele se recoltează după ce trece efectul tratamentelor fitosanitare, perioada de la stropiri până la momentul când fructul este sigur fiind menționată pe eticheta produsului. Dar uneori nu este de ajuns. Mai ales dacă luăm în calcul și prin câte mâini și spații de depozitare a trecut până să ajungă numai în magazin sau pe taraba din piață.
Pentru a îndepărta urmele de soluții fitosanitare și microorganismele periculoase (cele răspunzătoare de salmonella, listeria etc.)  de pe coaja fructelor, unele persoane le spală cu apă amestecată cu puțin oțet și le lasă în apa respectivă 5 minute. Alte persoane sunt adeptele igienizării fructelor și legumelor cu soluție slabă de bicarbonat în care tot așa se țin câteva minute, în timp ce alții pledează pentru curățarea cu un  detergent de vase. După fiecare tratament, produsele vegetale se clătesc din abundență cu apă curată. Specialiștii în igiena alimentelor ne avertizează că doar apa nu este de ajuns. Pe eticheta unor detergenți de vase se menționează chiar faptul că produsul respectiv este sigur și pentru curățarea fructelor și legumelor. Dar găsești și produse special create pentru acest segment. Prețuri, în funcție de marcă, de gramaj.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply