Trucurile geniale cu care îți menții bucătăria curată mai mult timp

0

Bucătăria este inima casei tale, indiferent că ești o persoană gurmandă, că îți place să încerci rețete noi în fiecare săptămână sau că îți petreci timpul la taclale în jurul mesei, în compania prietenilor tăi. Tocmai de aceea, este important să te simți bine în bucătăria ta și să îți facă plăcere să petreci timp aici.

arcticcasa-gradina-ro

Secretul unei bucătării frumoase stă, de cele mai multe ori, în cât de curată și organizată o menții. O cameră bine pusă la punct, în care fiecare obiect își are locul lui și totul este ușor accesibil, arată îngrijită și este foarte practică. Iată ce poți face pentru a păstra curățenia mai mult timp în bucătărie și cu mai puțin efort:

Soluția practică pentru a evita pătarea pereților și a faianței

Când gătești, este inevitabil ca mici stropi de ulei și grăsime să ajungă pe suprafețele din jur. Chiar dacă ai protejat peretele cu faianță în apropierea aragazului, depunerile de grăsime de pe aceasta se pot dovedi o adevărată provocare. Așa ajungi să pierzi minute bune frecând cu buretele abraziv plăcile de faianță, adeseori fără a obține rezultatele dorite. Iar aburul și fumul duc în timp la îngălbenirea pereților și apariția unor pete care nu mai pot fi șterse decât dacă zugrăvești din nou camera. Cel mai bine ar fi să ai o astfel de hotă, cu o putere mare de absorbție, care să te scape de fum, aburi și mirosul care rămâne în bucătărie după ce gătești.

Îndepărtează petele de cafea și vin imediat

Alimentele care pătează, precum cafeaua, vinul sau unele fructe sunt cel mai mare inamic al blaturilor de bucătărie deschise la culoare. Pentru a-ți păstra mobilierul de bucătărie ca nou cât mai mult timp, ține la vedere o lavetă cu care să ștergi imediat petele sau stropii. Folosește suporturi pentru pahare și pune farfuriile pe suporturi de masă, pentru a strânge apoi mai ușor firimiturile.

Cum să cureți mai rar dulapurile și rafturile

Nu va trebui să depui la fel de mult efort pentru a curăța interiorul dulapurilor din bucătărie dacă ții cont de sfaturile de mai jos și previi apariția depunerilor greu de îndepărtat:

Pentru dulapurile în care ții paharele și cănile

  • Poți folosi suporturi pentru a evita petele lăsate de acestea pe mobilă și pentru a-ți menține dulapurile în stare perfectă.

Pentru restul bucătăriei

  • Pentru a păstra ca nou aspectul gresiei, este recomandat să înlocuiești de două ori pe an chitul de rosturi de la gresie și faianță. Alege unul cu efect de respingere a apei, pe care îl poți aplica singură.
  • În loc să folosești tocătoare din lemn, alege unele fabricate din plastic. Lemnul nu poate fi igienizat cu apă fierbinte, pentru că se umflă și se deformează rapid. De aceea, șansele ca murdăria și bacteriile să se acumuleze mai rapid pe suprafața lui sunt mai mari. Tocătoarele din plastic sunt mai ușor de curățat, astfel încât vei fi protejată de microbi și bacterii.
  • Pentru a curăța mai repede după ce gătești, acoperă-ți spațiul de lucru cu servețele de bucătărie și ține la îndemână un bol în care să îți fie mai ușor să arunci resturile. La final, este suficient să le strângi și să ștergi blatul cu un burete înmuiat în apă caldă. Asta îți va salva minute bune de robotit făcând curățenie.

Pentru frigider și congelator

  • Pune un pliculeț cu praf de copt în congelator și altul în frigider pentru a absorbi mirosurile neplăcute, și înlocuiește-le o dată la trei luni. La fel de bine funcționează și un cărbune  sau o cească umplută cu boabe de cafea sau puțină vată umezită cu esență de vanilie și ținută în frigider până se usucă.
  • Cuburile de gheață nefolosite sunt responsabile de mirosul neplăcut din congelator. Gheața absoarbe mirosurile celorlalte alimente precum carnea de porc sau de pește, așa că este bine să arunci cuburile nefolosite lunar.

Pentru chiuvetă

  • Când speli vasele, inevitabil unele resturi pot rămâne prinse pe țeava de scurgere. Folosește un degresant special o dată pe lună, pentru a decongestiona țevile și a scăpa de mirosul neplăcut. Curăță calcarul lunar pentru a-ți păstra chiuveta strălucitoare mai mult timp și a nu permite să se creeze depozite de calcar greu de îndepărtat.

Bucătăria este cea mai folosită încăpere din întreaga locuință, așa că este normal să fie și încăperea în care trebuie să faci mai des curățenie, scrie Thereviewjournal.com. Dacă pui însă în aplicare aceste sfaturi, timpul petrecut încercând să scoți petele de pe faianță sau cel pierdut în timp ce dai cu mopul și aștepți să se înmoaie vasele în chiuvetă se va reduce considerabil, astfel încât tu să te poți ocupa de activități care îți fac cu adevărat plăcere.

 

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply