Trucuri simple pentru lucruri fără pete

5
felii de lămâie
Foto: arhiva Practic
Victor Pușcașu, Cormaia, Sângeorz Băi, jud. Bistrița Năsăud
Dragi cititori, Vă trimit câteva sfaturi pentru curățenie. De exemplu, petele de cerneală de pe lenjerie pot fi înlăturate, dacă pe locul pătat se presară sare și se înmoaie cu lapte fierbinte. Este recomandabil ca laptele să fie schimbat de câteva ori, până dispare pata.
O pată de cafea de pe o față de masă dispare dacă e frecată cu un gălbenuș subțiat cu puțină apă călduță.
 Stofele pătate cu dulceață, suc de fructe sau compot, se curăță prin frecare cu apă distiliată.
 Pentru a scoate luciul pantalonilor prea mult timp purtați, se va înmuia cârpa de călcat în apa în care s-a adăugat puțin oțet.
 Pentru a scoate luciul de pe haine, amestecați într-un vas apă (cam un pahar) cu o lingură de amoniac. Frecați haina bine cu peria înmuiată în acest conținut. Limpeziți cu apă curată, pentru a scoate murdăria lăsată de clăbucul amoniacului și lăsați apoi să se usuce bine. După aceea întindeți frumos haina pe masă și cu grijă și cu răbdare, frecați foarte ușor stofa cu glaspapir, pentru a-i reda scămoșarea ei originală, care s-a uzat odată cu purtarea. Veți călca apoi haina împrospătată astfel, având grijă să neteziți peste o cârpă udă.
 Cu cât spălăm mai des țesăturile de in, cu atât ele devin mai pline și mai albe.
 Câteva coji de ouă vor înălbi rufele dacă vor fi puse la fiert împreună cu ele. Rufele vor căpăta un miros plăcut dacă la spălat, în apa fierbinte de fiert, vom pune un rest dintr-un săpun de față.
 Spălarea cravatelor cu apă și săpun este un procedeu greșit, stricați cravatele. Cravatele din mătase naturală e bine să le spălăm în 2-3 băi succesive de neofalină, până când neofalina rămâne curată. Se usucă la umbră, la loc ferit de soare sau de orice sursă de căldură. Se calcă pe o formă de lemn, introdus între față și căptușeala cravatei, cu fierul ușor încălzit, fără presare, pe ambele fețe ale cravatei, cu o pânză intermediară. Partea îngustă se netezește fără formă.
 Înainte de spălarea rufelor e recomandabil ca petele să fie scoase, deoarece petele de vin, de cerneală sau de sânge, în contact cu apa fierbinte, se fixează de material.
 Petele de grăsime de pe lenjeria albă de bumbac, cânepă sau in, ies la spălat și la fiert. Cele de pe țesăturile care nu se spală, se scot cu un amestec făcut din săpun, spirt denaturat (diluat cu apă) și amoniac în părți egale.
 Petele de pe stofă și mătase ies printr-un procedeu cunoscut: se acoperă pata cu un strat de pudră de talc și se lasă până a doua zi punându-se sub material o sugativă curată. Se înlătură apoi talcul periind locul respectiv, iar dacă pata nu a ieșit complet, se freacă locul cu un tampon înmuiat în neofalină. În cele mai multe cazuri, petele de grăsime ies cu solvenți (neofalină, terebentină, acetonă etc.)
 Tricoturile din lână nu se vor mai decolora dacă le țineți o noapte înmuiate în lapte. A doua zi de dimineață le spălați în apa călduță și săpun.
 Dacă petele de pe lenjerie sunt vechi, acestea trebuie fierte cu sodă.
 Petele lăsate de muște se scot cu oțet.
 Cu lapte dulce se pot scoate petele de cerneală de pe țe-săturile de bumbac. Zona se freacă ulterior cu zeamă de lămâie.
 Petele de pe tacâmuri dispar dacă înainte de a le spăla cu praf de curățat, le frecăm cu o bucată de cartof crud.
 Obiectele din alamă pot fi curățate cu o pastă compusă din câteva vârfuri de cuțit de sare și o linguriță de oțet. Se clătesc bine și se lustruiesc cu o cârpă moale, uscată.
 Cu scrum de țigară se scot petele de pe obiectele de nichel. Se freacă apoi cu o cârpă moale.
 Curățirea obiectelor de argint se obține prin introducerea lor în oțet cald: se clătesc și se șterg după circa 15 minute după ce au stat în oțet.
 Petele de pe cuțite se scot astfel: pe cele cu lama din oțel inoxidabil cu praf de curățat, cu sucul de la jumătate de lămâie. Petele vechi de rugină care rezistă, se ung cu untdelemn și abia după 24 de ore se freacă bine cu praf de curățat. Petele de pe lamele de argint sau oțel inoxidabil se pot curăța cu apă caldă și detergent. Petele de ou se scot cu sare fină, cu funingine sau cu borax. Lamele de bronz aurit se curăță cu apă săpunită alcoolizată, cu un amestec de oțet și sare fină, cu amidon pulbere, cu apa în care au fiert boabe de fasole albă. Cuțitele care nu se folosesc în mod curent se păstrează la loc uscat, într-o cutie, înfășurate în foițe și cu lama unsă cu vaselină.
 Depunerile de săruri calcaroase de pe vasele de gătit se înlătură cu amestec de apă și oțet. Amestecul se lasă în vasul de curățat circa 15 minute, agitând din când în când, apoi se șterg cu o cârpă și se clătesc cu apă curată.
 Pentru a curăța vasele de aramă înnegrite, acestea se vor freca bine cu o jumătate de lămâie căreia i-am acoperit tăietura cu sare grunjoasă.
 Cu vin roșu se curăță obiectele de aramă.
 Ibricul de cafea se curăță ușor fierbând în el apă curată în care ați pus o felie de lămâie.
 Argintăria se curăță perfect cu apă de la fiertul cartofilor fără coajă. Argintăria se curăță bine și rapid prin scufundarea obiectelor respective în oțet cald. După 15 minute, argintăria se clătește cu apă și se șterge. Ea mai poate fi frecată și cu un amestec din praf de cretă și spirt denaturat sau chiar cu funinigine. Apoi se freacă cu o piele de căprioară, după care se lustruiesc cu o cârpă moale de flanelă sau molton.
 Vasele de jena, ca și cele din aluminiu, nu se freacă niciodată cu praf de curățat, deoarece acestea le va zgâria. Se spală cu apă și detergent.
 Piatra de pe vasele de gătit se îndepărtează fierbând în ele resturi de lămâie cu puțină apă și se lasă zeama peste noapte în vasul respectiv.
 Pentru spălarea argintăriei evitați detergenții cu adaos de lămâie.
 Obiectele de aramă se curăță cu cenușă de lemn, praf de cărbune, frunze de măcriș. Se limpezesc bine cu apă curată.
 Obiectele de aramă (coclite) se freacă bine cu tărâțe de grâu în care se pune puțin oțet sau cu mălai necernut și cu oțet.
 Albușurile de ou se bat mai repede spumă și ea devine mai consistentă, dacă adău-gați câteva picături de suc de lămâie și puțin zahăr pudră. Albușul de ou nu se păstrează nici la frigider mai mult de două ore, este un mediu bun pentru dezvoltarea microbilor.
 Culoarea untului nu se va închide în timpul prăjitului dacă înlocuiți 2/3 din acesta cu 1/3 untdelemn.
 Pentru a înlătura amărăciunea castravetelui, după ce l-ați curățat și tăiat felii, înmuiați-l timp de 10 minute în lapte puțin sărat.
 Uleiul în care se prăjesc cartofii nu-și va modifica culoarea și va putea fi folosit de mai multe ori dacă, în vasul în care se păstrează, se introduce o coajă de ou.
 Ca o bucată de salam început să nu se înnegrească, acoperiți suprafața tăiată cu o felie de lămâie.
 Câțiva stropi de lămâie adăugați în apa de fiert vor împiedica legumele să se înnegrească.
 Cotletele de porc capătă un gust plăcut dacă, înainte de a fi puse pe grătar, s-au marinat și au fost ținute într-un vas cu oțet din vin, diluat cu apă, în care au fost introduse și mirodenii.
 Vinurile înfundate în sticle se păstrează culcate.
 Lămâile dau mai multă zeamă, dacă înainte de a le în-trebuința le țineți câteva clipe în apa fierbinte.
 Când cozonacul nu iese din formă, se acoperă cu o cârpă curată umedă sau se ține forma deasupra unui vas cu aburi.
 Cârnații nu mai crapă în timpul preparării, dacă înainte au fost opăriți cu apă clocotită.
 Carnea care se păstrează în frigider sau la congelator va fi curățată de grăsime pentru a se evita gustul de rânced.
 În primul minut se mărește focul unui grătar, în acest fel se obține o crustă care reține elementele nutritive în interiorul fripturii. Restul timpului necesită un foc potrivit.
 Cărbunii vor arde mai bine dacă se stropesc înainte de folosire cu apă sărată.
 Ca să controlați dacă drojdia de bere este proaspătă, lăsați să cadă o bucățică într-un pahar cu apă fierbinte, ea trebuie să urce la suprafață.
 Desfaceți conopida în bucăți și înainte de a o pune la feirt, lăsați-o câteva minute în apă cu sare. Vor ieși la iveală eventualii viermișori din conopidă.
 Atunci când nu există frigider, o pasăre tăiată poate fi psătrată câteva zile dacă se introduc în interiorul păsării, o ceapă întreagă necurățată sau urzici proaspete.
 Peștele curățat poate fi menținut proaspăt, păstrându-l într-un loc răcoros, într-o țesătură de bumbac înmuiat în oțet. Vă doresc mult succes în gospodăriile voastre!

Comentarii Facebook

comentarii