Trucuri pentru iluminatul eficient al locuinței (II)

1

Universul în care trăim este alcătuit din culoare conferită de lumină, însușire cosmică prezentă în orice moment al activității. Întunericul desființează culoarea, iar pentru a o aduce în case și a o folosi eficient trebuie să o cunoaștem și să o înțelegem. Așadar iată câteva trucuri pentru iluminatul eficient.
Citește și prima parte a articolului să afli câteva trucuri pentru iluminatul eficient!
Culorile folosite în decorul încăperilor sunt influențate atât de lumina naturală a zilei sau a nopții cât și de lumina artificială. În raport cu lumina zilei, lumina emisă prin incandescență face ca obiectele de culoare violetă să capete nuanță maronie, iar cele de culoare albastră să apară albăstrui-gri. Condițiile atmosferice, de asemenea, influențează structura spectrală a luminii. Aceste fenomene nu sunt o pierdere atunci când le punem în slujba schimbărilor de culoare prin incidența luminii. Prin aceeași cauză putem da o altă percepție obiectelor. De exemplu, lumina oblică, pe care o folosesc cel mai des și pictorii, produce reliefuri expresive, accentuând a treia dimensiune.
Lumina puternică stimulează, iar cea de intensitate joasă calmează. Culorile calde te îmbie la socializare, pe când cele reci sunt realmente odihnitoare.
Important este să conferim coloritului și luminii ambianței funcționalitatea cea mai bună ținând cont de particularitățile de vârstă și mai ales de sex ale celor care locuiesc în casa respectivă. Se știe că tinerii și femeile au afinitate mai mare pentru nuanțe vii și luminoase, pe când vârstnicii și bărbații agrează sobrietatea.
Drumul spre armonizare poate provoca multe controverse între membrii unei familii, iar înclinarea balanței într-o parte sau cealaltă scoate în evidență cine este „decoratorul casei“ și câtă pricepere are el în a colora și lumina viața celor dragi.
Rețineți, fără lumină nu există culoare, iar fără culoare viața devine anostă, așa că aveți grijă ce alegeți. Mult succes, multă creativitate și inspirație!
proiectant Iordana Vasile, Buzău

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Foarte interesant articolul. Cei mai mulți dintre noi nu ne gândim la lumină ca la un element esențial al vieții noastre, ci ni se pare banal să cumpărăm o lampă, să îi atașăm un bec și să apăsăm pe întrerupător. Nu ne punem problema cum trebuie aleasă lumina, în funcție de cameră și de necesitățile noastre. Alegem sub impulsul a ceea ce se poartă.
    Am găsit consiliere pentru alegerea corpurilor de iluminat la Expo Top Construct, în București. Au și modele foarte frumoase, pentru fiecare loc din casă, birou, magazin, restaurant etc. Pentru cine vrea să își lumineze casa inteligent și cu stil, îi găsiți aici http://expotopconstruct.ro/category/decoratiuni/

Leave A Reply