Trenduri 2012 pentru gradini (1)

0

In 2012 se va pune accent pe gradinile curate, nepoluate, sustenabile. Plantele comestibile vor avea o pondere mai mare in designul gradinii, iar materialele folosite vor fi cu precadere cele reciclate.

In ceea ce priveste amenajarea gradinilor, anul 2012 mentine trendul eco, dar aduce si inovatii. Afla mai multe de la Denisa Stanciu, arhitect peisagist la Romgarden Com S.R.L.
Reciclarea va fi ocupatia favorita
„Ne vom preocupa in principal de protejarea si pastrarea resurselor Pamantului, pentru ca viata sanatoasa inseamna comuniune cu natura. Gradinile vor avea un tot mai mare rol functional, inserandu-se in design gradinile de legume, zonele de plante aromatice si din ce in ce mai multi pomi fructiferi. In privinta materialelor, se continua trendul utilizarii de materiale naturale si reciclate.
Suprafata de gazon pierde teren
Din ratiuni economice, arborii vor fi proiectati sa umbreasca gradina in ideea reducerii consumului de apa, iar suprafata de gazon pierde teren. Intinsele peluze englezesti nu se mai regasesc in proiectele anilor viitori. 
Se vor folosi plante autohtone, ieftine si rezistente
Plantele folosite vor fi in principal cele autohtone, adaptate climei, cu nevoi minime de apa si intretinere. Se va renunta incet la speciile luxuriante, pretentioase si chiar la cele foarte valoroase ca pret. Vor fi folosite cele care nu necesita multa intretinere si se vor grupa in zone cu straturi aglomerate, alternand plante mai sensibile cu cele care au proprietati insecticide naturale. 
Gradinile vor gazdui mai multe vietati salbatice
In materie de decoratiuni de gradina, in anul 2012 accesoriile pentru pasari detin suprematia. Casute, colivii, recipiente pentru hrana sau imbaiere sub toate formele si culorile se gasesc deja la targurile si expozitiile de profil. Se pune accent pe crearea habitatelor pentru salbaticie prin folosirea plantelor cu fructe, seminte si flori ce atrag pasari si insecte folositoare.”
Gasesti in numarul de martie al revistei Casa si gradina o multime de idei pentru gradini in pas cu moda.
 

Articol EXCLUSIV ONLINE
Productie: Sabina Usurelu
Foto: Crown Garden Products, Etsy, Adriana Barar

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply