Trendul verde: ce soluții există pentru un apartament mai eco-friendly

0

Când spui case ecologice, te gândești automat la panouri solare, tehnologie geotermică și alte soluții inovatoare, dar destul de scumpe și dedicate în mare parte caselor pe pământ. Însă poți fi mai prietenos cu mediul și cu produse sau trucuri mai accesibile. Iar acolo unde prețurile prezintă totuși o problemă, poți folosi un card de cumpărături, ca să împarți investițiile mari în rate ușor de plătit.

  1. Prize inteligente

Soluțiile de economisire devin tot mai inteligente, mai ales când e vorba de consumul de energie electrică. Mai nou, poți utiliza prize sau prelungitoare SMART, pe care le controlezi prin smartphone. Le poți opri de la distanță sau poți să le programezi să se oprească singure după un timp. Astfel de prize sunt în special folositoare pentru așa numiții vampiri energetici, adică aparate care consumă curent chiar dacă nu sunt pornite.

  1. Termostat

Pe vremuri, dacă voiai să controlezi căldura, trebuia să o închizi. Sau, în cel mai bun caz, o dădeai „mai încet” dintr-un buton nu foarte precis. Astăzi, există termostatul digital, prin care setezi temperatura dorită, iar aparatul are grijă să ai parte de ea. Nici mai cald, nici mai frig. Diferențele la facturi sunt vizibile, iar impactul asupra mediului scade simțitor.

  1. Încălzire electrică

Că tot veni vorba de încălzire, e timpul pentru o discuție delicată. Știm că tot mai mulți oameni optează pentru o centrală termică pe gaz. Dar nu este tocmai cea mai verde soluție. Noxele emanate de centralele pe gaz conțin substanțe și compuși dăunători pentru oameni și mediu. Viitorul este electric. În plus, încălzirea electrică modernă nu mai seamănă deloc cu reșourile folosite de bunicii noștri. Poți alege între convectoare, panouri radiante sau sisteme electrice în pardoseală, mai eficiente și chiar mai ieftine decât soluțiile clasice. Și, e adevărat, o mare parte din energia electrică produsă în România vine din termocentrale pe cărbune. Însă eolienele și panourile solare sunt tot mai prezente și cu siguranță reprezintă viitorul.

  1. Purificatoare naturale și electrice

O mare provocare pentru traiul într-un oraș este aerul pe care-l respirăm. O soluție este să ne înconjurăm de natură pe cât posibil. Un rând de pomișori pe balcon sau geamuri împânzite de plante reprezintă doar un început. Aloe Vera, Areca sau alte plante cu putere mare de purificare sunt în special eficiente. Dar acolo unde praful și noxele domnesc în voie, există soluții mai moderne. Purificatoarele electrice de aer promit că îți asigură o filtrare de până la 99% a particulelor fine și bacteriilor.

  1. Vopsea fără COV

Un element ușor de trecut cu vederea în renovări sau amenajări este vopseaua folosită pe pereți. Cele mai multe conțin compuși organici volatili. COV-urile sunt particule pe care vopseaua o eliberează în cameră, cu timpul. Dacă nivelul de COV este prea ridicat, poate fi nociv pentru mediul înconjurător și pentru sănătate. Înainte să te apuci de treabă, citește etichetele cu atenție și alege o vopsea ecologică, cu un nivel COV aproape de zero.

Oriunde ai locui și în orice fază s-ar afla amenajarea locuinței tale, există tot timpul o soluție care te poate ajuta să economisești energie, să te apropii mai mult de natură sau să trăiești mai sănătos. Unele sunt ieftine ca braga, altele sunt ceva mai costisitoare, dar reprezintă o investiție de viitor. Și nici nu trebuie să-ți dai bugetul peste cap ca să le aplici. Există credite sau carduri cu rate fără dobândă* precum CardAvantaj, care-ți fac cheltuielile cu locuința și plăcute, și ușoare. Important e să rămâi la curent cu tehnologia, care ne sare tot timpul în ajutor.

*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

 

 

Sursa: Digital Workforce

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply