Trei generații de oameni talentați și îndemânatici

0
Foto: Mihai Nicolae
CĂTĂLINA VIERU
Stimati cititori,
Fiecare scrisoare care ajunge la redacție de la voi este unică și ocupă un loc special în sufletele noastre, indiferent că ne povestiți cum ați renovat, ce ați meșterit sau ne invitați în casa voastră pentru a ne cunoaște personal și a ne prezenta realizările “la locul faptei”.
O astfel de scrisoare ne-a atras atenția pentru acest început de primăvară, o scrisoare în versuri, trimisă de o domnișoară de 14 ani, Miruna, din ale cărei rânduri se citea mândria pentru realizările și munca părinților și a bunicilor. Nu am putut rata întâlnirea cu asemenea cititori pasionați de ceea ce fac, așa că am pus mâna pe telefon și am stabilit detaliile vizitei …la apartamentul bunicilor, în zona Piața Iancului, București.
Domnul și doamna Stancu, bunicii Mirunei, ne-au făcut o primire călduroasă și ne-au poftit la povești despre renovări, bricolaje, răsaduri, step și canto, ultimele două fiind pasiunile nepoatei. Așa am aflat că dânșii, deși au așteptat cu nerăbdare să iasă la pensie, “ca să se relaxeze”, odată ajunși la această vârstă nu și-au găsit locul și s-au decis să se ocupe de o grădină de zarzavaturi, amenajată în zona Titan, apoi să renoveze apartamentul cu 4 camere în care locuiesc, să schimbe toate geamurile cu geamuri termopan, să înlocuiască faianța din bucătărie, pentru că modelul era demodat și câte și mai câte activități. Și, printre picături, se ocupă și de cultivarea pasiunilor Mirunei, mergând cu ea la canto, la studio pentru înregistrări sau la emisiunile televizate la care are spectacole de step. Poate tocmai de aceea și Miruna petrece mult timp cu bunicii, iar la aceștia în apartament are chiar camera sa, unde și-a adus mobila de la părinți (mobilă creată de tatăl ei) și biroul la care se ocupă de încă o pasiune, desenul în creion.
Dar să o luăm cu începutul. Apartamentul este cumpărat de prin anii ’70, așa că de-a lungul vremii a beneficiat de multiple îmbunătățiri, printre cele mai recente fiind înlocuirea geamurilor cu geamuri tip termopan, pentru a crește termoizolația locuinței. Deși fericiți că pot bifa confortul termic pe lista de îmbunătățiri ale apartamentului, la puțin timp după această investiție, s-au confruntat cu un efect secundar: apariția mucegaiului pe unul dintre pereți, care dădea către spațiul de ventilație dintre scări și datorită diferenței de temperatură se forma condens, apoi mucegai. Timp de câteva luni, au încercat să înlăture mucegaiul folosind diverse soluții speciale din comerț, însă rezultatul era de scurtă durată. Atunci au decis că este momentul pentru pasul doi: izolarea peretelui cu polistiren. Au curățat peretele de mucegai, au aplicat placa de polistiren expandat, pe care au dat-o cu vopsea lavabilă albă, în ton cu ceilalți pereți ai sufrageriei.
Următoarea schimbare a avut loc (și în prezent tot la ea se muncește) în bucătărie. După ce hota s-a stricat și a trebuit înlocuită, domnul Stancu a decis să înlocuiască și faianța cu un model modern, cu plăci mari și în tonuri mai deschise. Având în vedere cu câte alte activități este dânsul prins, operațiunea de înlocuire a faianței se dovedește cam anevoioasă, căci lucrează câteva ore în fiecare zi. Dar acest lucru nu îl deranjează, ne-a spus că îi place să aibă activitate zilnic și că anotimpurile lor se împart în: “calde, când muncim în grădină sau reci, când muncim în casă”. Cum munca în grădină urmează să înceapă cât de curând, soții Stancu s-au ocupat în ultimele săptămâni cu creșterea răsadurilor în jardiniere și ghivece. Doamna Stancu ne-a mărturisit că îi place foarte mult să lucreze în grădină, unde are tot felul de legume, dar și fructe. Pe timpul verii, pleacă de dimineață la grădină și se întorc seara. Tot doamna Stancu ne-a împărtășit secretul păstrării tinereții în suflet, dar și a sănătății fizice: munca. Dar munca și dorința de a face singur diverse lucrări prin casă ori grădină nu s-a oprit la generația bunicilor, ci a fost moștenită și de fiul lor, tatăl Mirunei, care, în prezent, la fel ca tatăl său, renovează singur apartamentul în care locuiesc și tot singur a realizat mobila pentru camera Mirunei: un pat, un birou și o etajeră din pal, concepute special cu multe sertare pentru toate caietele de schițe, înregistrările video de la concertele Mirunei sau de la spectacolele de step.
Pe când ne luam “la revedere” de la Miruna și bunicii ei, m-am gândit că probabil controversata genă a creativității există, iar în această familie s-a transmis peste generații. Căci, în definitiv, creativitatea nu înseamnă numai să creezi artă, ci să îți folosești imaginația pentru a crea ceva nou, cu pasiune și conștiinciozitate; iar să croșetezi un pulover, să meșterești o etajeră sau să dansezi step se regăsesc deopotrivă în definiție.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply