Treci de la fosă la canalizare sau îți construiești o casă? Iată ce trebuie să ştii despre lucrările pentru racordarea la canalizare!

0

Tot mai mulţi dintre noi visează la o casă pe pământ, departe de agitaţia continuă a oraşului şi cu o curte în care să se adune toţi prietenii la barbecue. Mulţi români au migrat deja către zonele rurale din jurul metropolelor,  în căutarea confortului oferit de o casă.

Una dintre problemele cu care s-au confruntat cei care s-au mutat în zone mai puţin populate a fost pentru multă vreme canalizarea, aşa că cei mai mulţi dintre noi am apelat la fosa septică. Deşi fosele sunt o soluţie la îndemână pentru cei care au ales o casă în zonele unde canalizarea nu a ajuns încă, nu putem să nu recunoaştem faptul că acestea ne produc diverse inconveniente, cel mai mare dintre ele fiind vidanjarea lor periodică.

În ultimii ani însă, mai ales în comunele şi satele din jurul  marilor oraşe, administraţiile locale au instalat canalizare, aşa încât putem spune adio neplăcerilor legate de fose. Ne rămâne însă o întrebare importantă. Acum, pentru că tot avem canalizare, cum ne racordăm la ea?

Branşamentul la sistemul de canalizare

Reţeaua de canalizare a ajuns pe strada voastră, acum nu trebuie decât să te branşezi, însă cum faci asta? Înainte să începi să calculezi costurile de lucrări şi alte lucruri de acest fel, va trebui să discuţi cu reprezentanţii reţelei şi să depui la aceştia câteva acte.

Trebuie să depui o solicitare pentru emiterea avizului de principiu, o solicitare pentru emiterea de aviz tehnic de branşare/racordare şi proiectul în sine (cu certificat de urbanism pentru execuţia branşamentului obţinut de la Primăria localităţii, proiectul instalaţiei interioare cu viza unui verificator atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţie Publice )

Va mai trebui să semnezi un contract de execuţie de racordare cu firma care prestează serviciile de alimentare cu apă şi canalizare sau cu o altă firma specializată, la alegerea ta. Urmează semnarea contractului de furnizare de servicii, execuţia propriu-zisă a lucrării, recepţia ei şi, în final, punerea în funcţiune a branşamentului.

Materiale şi costuri

Dacă ai optat pentru efectuarea racordării cu o firma terţă, tu eşti cel care se va ocupa de toate aspectele branşamentului. Această variantă este mai avantajoasă deoarece alegi singur o firmă şi controlezi mult mai bine lucrările şi costurile.

Firma cu care lucrezi îţi va explica exact de ce materiale ai nevoie pentru a face branşamentul casei tale la reţeaua de canalizare. Se începe în primul rând cu săparea şanţurilor. Materialele cumpărate vor depinde şi de numărul de locuinţe racordate, poţi face aceste lucrări odată cu vecinii tăi, caz în care veţi împărţi costurile.  

Pentru lucrări vei avea nevoie de nisip, material de umplutură, cămin, fittinguri şi ţevi speciale pentru canalizare. Preţurile diferă în funcţie de cantitate şi calitate. Poţi găsi ţevi pentru canalizare exterioară online pe acest site. Ai la dispoziţie o ofertă vastă cu ţevi de la 110 mm până la 250 mm şi lungimi diferite, de 1 m până la 4 m, în funcţie de nevoile tale.  

Potrivit Apa Nova, concesionarul  serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare la nivelul Capitalei, costurile lucrărilor se încadrează între 1.200 şi 2.500 de lei. Ele depind foarte mult şi de distanţa dintre imobilul pe care vrei să-l racordezi şi canalul public.

Dacă te-ai hotărât să lucrezi cu o firma terţă, acordă mare atenţie calităţii lucrărilor. Nu te ghida numai după cel mai mic preţ, deoarece discutăm despre lucrări de o importanță majoră şi nu trebuie să faci rabat de la calitate.

Racordarea la reţeaua de canalizare ar putea deveni obligatorie

Dacă fosa septică răspunde tuturor nevoilor tale şi nu consideri că este necesară branşarea la sistemul de canalizare, în curând s-ar putea să fii obligat prin lege să te racordezi la el.

Doi deputaţi au propus un proiect  legislativ  prin care persoanele care nu îşi racordează imobilele la reţeaua de canalizare şi nu renunţă la fosele septice vor fi amendate cu sume cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei. Dacă nu vrei să fii pasibil de amendă, va trebui să faci dovadă faptului că fosa ta septică nu poluează solul şi pânza freatică.

În acelaşi timp, chiar dacă eşti obişnuit cu utilizarea fosei septice, nu putem să nu recunoaştem dezavantajele sale în raport cu beneficiile şi confortul pe care ni-l dă branşarea la canalizare. Costurile unei fose septice sunt mai mari decât cele de la canalizare doarece va fi necesară golirea ei periodică, iar aceste cheltuieli nu pot suferi amânare doar pentru că nu îţi permiţi în momentul respectiv să apelezi la astfel de servicii. Este extrem de importantă şi amplasarea fosei septice, dacă nu dispui de o curte prea mare şi vrei să şi parchezi în curte, va fi greu să-i găseşti un loc deoarece peste ea nu pot trece maşinile.

Sistemul național de canalizare se află într-o continuă extindere. În prezent, conform datelor Institutului National de Statistica, mai puţin de jumătate din populaţia ţării noastre era conectată la sistemul de canalizare. Există în continuare o diferenţa foarte mare între locuitorii din mediul rural şi cei din oraşe. Persoanele care locuiesc la sat sunt defavorizate în ceea ce priveşte acest serviciu.

Tu te-ai branşat la sistemul de canalizare? Care au fost costurile estimative şi de ce acte ai avut nevoie pentru a face asta? Răspunsul tău le poate fi de mare ajutor persoanelor care trec de la fosă la canalizare.

Sursa foto: Hepta

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply