Tratați tusea natural

3
grămadă de lămâi
Foto: arhiva Practic
Roxana Mitrofan, loc. Suceveni, jud. Galați
Dragii mei prieteni, În acest sezon rece, o tuse inexplicabilă este cel mai urât lucru pe care l-ați putea avea. Aceasta vă irită nu numai pe voi, ci și pe cei din jur, fie că este vorba de familie, cineva din fața voastră așteptând pentru plătirea facturilor sau întregul loc de muncă. Dar există remedii naturale eficiente.
În rândurile următoare vă vorbesc despre această problemă din propria experiență, acumulată până acum. Pentru a scăpa de tuse folosiți orice tip de bomboane de gât sau dulciuri calde. Bomboanele tari măresc secreția de salivă și vă fac să înghițiți mai mult, suprimând tusea. Pentru tipul „productiv” folosiți unguraș. Este o plantă dulce-amăruie care are acțiune expectorantă, declanșând efectul de tuse și ajutând la eliminarea flegmei. Pentru tusea „uscată” încercați să găsiți dropsuri de tuse cu ulm, vândute în magazinele de produse naturiste. Produsele din scoarța ulmului erau în trecut tratamentul principal în afecțiunile pulmonare. Ulmul este bogat în substanțe cu consistență de gel, care reduc la minimum tusea. Tratați tusea cu siropuri casnice:
 Amestecați două linguri de suc de lămâie cu o lingură de miere și adăugați o ceapă rasă. Mierea unge gâtul, calmând țesuturile iritate, în vreme ce lămâia reduce inflamația și oferă o doză de vitamina C. Ceapa conține compuși iritanți care declanșează reflexul de tuse și elimină tot ce trebuie eliminat.
 Un alt remediu cu ceapă se prepară din 6 cepe de dimensiuni medii, curățate și tocate, la care se adaugă 4 linguri de miere; amestecul se fierbe la bain-marie (baie de aburi). Acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 2 ore. Strecurați amestecul și luați câte o lingură la fiecare două sau trei ore.  Un remediu vechi este siropul de măceșe bogat în vitamina C.
 Mușețelul este o plantă calmantă: vă ajută să dormiți atunci când îl consumați sub formă de ceai, și ajută în tusea măgărească (convulsivă) atunci când este folosit în inhalații. Sau lăsați noaptea câteva picături de tinctură de mușețel într-un castron deasupra radiatorului din dormitor.
 Cimbrul este un bun expectorant care conține, de asemenea, substanțe care relaxează tractul respirator. Pentru a prepara un ceai de cimbru, puneți 2 linguri de cimbru proaspăt (sau o lingură de plantă uscată) într-o cană cu apă caldă. Lăsați să se infuzeze  timp de 5 minute, apoi strecurați și adăugați miere dacă doriți.
Trimit și câteva rețete cu lămâie. Lămâile sunt surse foarte bogate în compuși chimici vindecători, care îmbunătățesc imunitatatea, întăresc vasele de sânge, ajută la vindecarea pielii și chiar la blocarea dezvoltării anumitor celule care pot declanșa apariția cancerului. Acestea sunt doar câteva aspecte pe care lămâia le-ar putea vindeca, însă acestea nu se limitează numai aici. În rândurile următoare vă voi prezenta câteva „minuni” făcute de acest citric în bolile cu care s-au confruntat familia, prietenii sau vecinii care au consumat lămâi și care sunt foarte mulțumiți.
 Sucul de lămâie adăugat în apă fierbinte cu miere reprezintă un leac pentru un gât inflamat.
 Lămâia este un ingredient esențial în preparatele casnice pentru combaterea tusei.
 Aplicat pe acnee sau pete de vârstă, sucul de lămâie le poate estompa într-un timp foarte scurt.
 Pentru negii dureroși se fixează o bucată de coajă de lămâie, cu partea interioară pe piele, în fiecare seară înainte de culcare. O substanță uleioasă din coajă pare a distruge negii.
Păr gras – amestecați sucul de la două lămâi cu două căni de apă distilată și turnați amestecul într-o sticlă goală de șampon. După ce vă spălați și vă clătiți părul, uscați-l prin tamponare și aplicați soluția pe scalp. Lăsați timp de 5 minute, permițând sucului acid de lămâie să acționeze, apoi clătiți cu apă rece.
Sinuzită – amestecați suc de lămâie cu hrean în cantități egale și luați câte o linguriță din această mixtură cu o oră înainte de micul dejun și cină.  Sughiț – tăiați o felie de lămâie și sugeți-o. Aceasta face ca buzele să se strângă și sughițul să înceteze.
Tuse – amestecați două linguri de suc de lămâie cu o lingură de miere. Mierea unge gâtul, calmând țesuturile iritate, în vreme ce lămâia reduce inflamația și oferă o doză de vitamina C.
Atenție! Pentru că sucul de lămâie este foarte acid, poate eroda masiv smalțul dinților. Așadar, nu mai cheltuiți bani grei pe medicamente care de foarte multe ori nici nu dau roade. Folosiți lămâi pentru afecțiunile de care suferiți. Aceste leacuri le știu de la bunici, de la părinți, cunoscuți sau chiar descoperite și testate de mine. Vă doresc multă sănătate și cât mai multe leacuri practice!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Pingback: Mere pentru tuse | Revista Practic idei

  2. Pingback: Remedii cu ridiche neagra | Revista Practic idei

  3. Pingback: Tratamente de tuse | Revista Practic idei

Leave A Reply