Tratarea solului se poate face eficient și cu metode ecologice

0
Arhiva Practic-Idei
Concurent: Gabriel Dumitru, com. Budeasa, jud. Argeș
Stimată redacție,
Vă mulțumesc pentru premiul acordat din nr. 10/2011, pag. 75. De data aceasta doresc să vin în ajutorul semenilor cu un articol despre tratarea solului.
Deoarece sunt cunoscut în comună că mă ocup cu plantele, am fost solicitat de cetățeni să le curăț pomii, via și să stropesc cu pompa grădinile, pomii și legumele. M-am confruntat cu o boală căreia nu i-am dat de leac și a trebuit să mă dau bătut. Toți cei în grădinile cărora am dat de acestă boală au pus-o pe seama manei, dar ea nu este atât de agresivă. Aceasta vine din cer (de la fumul de avioane și ploile acide). Ce m-a determinat să vă scriu este că am văzut că din cauza brumei, plantele au murit și mulți cetățeni îngroapă plantele sub brazdă și mai ales roșiile care sunt gazda perfectă pentru răspândirea ciupercii de Verticillium albo-atrum.
Deoarece iubesc plantele și când iubești pe cineva cauți să-i faci toate voile, m-am documentat și tot căutând să aflu de ce se îmbolnăvesc plantele, am descoperit și ce ciupercă le distruge. Sunt multe boli, dar cea mai gravă se numește Verticillium albo-atrum. Aceste ciuperci se găsesc la sol și prin intermediul rădăciniilor pătrund în plantă. Treptat vasele prin care circulă seva sunt astupate. Când planta începe să se ofilească deja este afectată considerabil, iar ciupercile s-au înmulțit peste măsură. Ce mi-a atras atenția este evoluția de jos în sus a bolii. Ce-l mai grav este că ciupercile sunt rezistente, rămânând în sol până la 15 ani, până la o adâncime de 50 cm. Atacă florile anuale, perene, legumele, pomii fructiferi, ornamentali și, culmea, chiar și buruieni. Multe buruieni sunt bolnave si când se usucă ne bucurăm și nu ne întrebăm de ce s-au uscat.
Primul semn vizibil al infectării este ofilirea urmată de îngălbenirea frunzelor. Planta poate fi contaminată și parțial în sensul că o parte a plantei poate rămâne verde, iar cealaltă este deja uscată. Infecția distruge plantele cu tulpină ierboasă și plante tinere cu tulpină lemnificată.
Ce putem face? Putem dezinfecta solul chimic cu substanțe cum ar fi următoarele: Basamid, Nemasol, Raisan etc.
Cei care au teren puțin, solarii sau sere pe suprafețe mici, pot folosi o metodă pe cât de simplă atât de bună, este drept și parțială, tratarea pământului termic, adică se fac gropițe în sol în locul unde se plantează în special roșiile (acestea sunt cele mai afectate) și se toarnă apa fiartă până se umplu gropițele. După ce s-a răcit, putem trece la plantarea răsadurilor. Peste rădăcini eu pun două cancoace (de zidărie) de pământ floricol, acesta fiind tratat. Pământul floricol este într-adevăr mai scump, dar ajută planta enorm, dându-i fructului o aromă deosebită și nu se compară cu prețul produselor chimice care sunt foarte scumpe. După aceea stropesc solul cu fungicid (Topsin) și legumele cresc bine și sănătoase. Atacul acestei ciuperci se face la temperaturi mai mici de 20 grade Celsius, mai exact la începutul lunii iunie. Iar pentru a nu „ierna“ ciuperca, se adună toate rădăcinile plantelor din sol. Este migălos, dar acestea sunt gazdele ciupercii, se aruncă la gunoi sau li se dă foc.
O altă metodă ecologică este să dezinfectăm solul cu soluții din planta numită coada calului sau ceai de usturoi. La 10 l apă se adaugă 1 kg plantă proaspătă sau 150 g plantă uscată de coada calului. Se va macera timp de 1 noapte și apoi se va fierbe 30 de minute. Soluția astfel obținută se va răci și se va pulveriza după filtrare și diluare (1 parte fiertură, 5 părți apă). Pentru soluția de usturoi. Se opărește 75 g usturoi tăiat în bucăți mici cu 10 l apă. Soluția răcită se pulverizează fără diluare.
Urez tuturor un sfârșit de an fericit și Domnul Iisus să vă binecuvânteze.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply