Transplantez florile din vase

1

Florentina Ștefanov, loc. Constanța, jud. Constanța
 
Dragă redacție, dragi cititori,
Vă scriu despre pregătirea plantelor pentru primăvară, mai precis a pregătirii plantelor de ghivece. Trebuie să se țină seama de existența unui raport între părțile aeriene (tulpină, frunze și flori) și rădăcini.
Practic, în funcție de aceste particularități trebuie executate o serie de tratamente speciale.
1. Se vor folosi substraturi mai poroase pentru a se înmagazina o cantitate mai mare de apă și pentru aerisirea suficientă a rețelei de rădăcini.
2. Se va face fertilizarea fazială deoarece plantele au o nevoie foarte ridicată (în raport cu volumul restrâns al rădăcinilor) de hrană.
3. Se impune evacuarea excesului de apă prin folosirea substratului poros și a substratului de drenaj (pietricele) așezat la fundul ghiveciului.
4. Vasul în care vom planta sau transplanta planta trebuie ales cu grijă pentru că prin forma și culoarea sa va influența într-o mare măsură imaginea încăperii. Dacă vasul este prea mic sau prea mare va afecta dezvoltarea armonioasă a plantei. Capacitatea de reținere a apei este legată de diametrul și înălțimea vasului.
5. Amestecul de pământ folosit la transplantare trebuie să conțină cele trei componente esențiale: fosfor, azot, potasiu. În magazinele specializate se găsesc diverse amestecuri pentru toate speciile de plante. Exemplu: pentru trandafiri, ferigi, gardenii fiind plante acidofile – vom evita calcarul ce poate fi prezent în apă sau substrat.
Transplantarea se face la jumătatea lunii februarie până la sfârșitul lunii martie, perioadă când planta reintră în vegetație. Odată cu transplantarea se face și o scurtare a lăstarilor laterali, ce determină ramificarea și înflorirea. Nu se transplantează plantele cu flori sau boboci. Cele cu înflorire iarna în cicluri repetate se mută după ce au căzut toate florile. Dacă rădăcinile sunt uscate sau au pete închise la culoare, se taie până la partea sănătoasă și transplantarea se face în orice anotimp.
Transplantarea se stabilește în funcție de uscarea solului de la suprafața ghiveciului sau atunci când rădăcinile ies prin orificiile ghiveciului. Când vasul este prea mic și încă nu se pune problema transplantării se impun fertilizări repetate cu soluții nutritive. Dacă planta este foarte mare (și nu se pune problema transplantării decât foarte rar la interval de 3-4 ani) se elimină o treime din stratul de pământ de la suprafață și se completează cu pământ proaspăt. Sper să obțineți plante rezistente și frumoase. Vă doresc o primăvară plină de flori, însorită și cu satisfacții florale!
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. This is amazing, I am a stneudt on the internet and am so happy to read other comment posts and see that others have some of the same questions that I have. I am testing the water and am learning how to do this. Thank you for being a teacher!

Leave A Reply