Trandafirii trebuie îngrijiți, dacă vrem flori parfumate

0
Foto: Clementina Cojan
Clementina Cojan, com. Braniștea, jud. Bistrița-Năsăud
Dragă redacție,
Pentru că trandafirii sunt florile mele preferate, vă scriu câteva rânduri despre cum îi îngrijesc eu, astfel încât să mă asigur că voi avea multe flori catifelate.
În funcție de vreme, din luna martie sau aprilie, sub razele soarelui, trandafirii se trezesc la viață și așteaptă să fie îngrijiți. Trebuie neapărat tăiați din martie, dacă vrei să te bucuri acum, în luna mai, de flori frumoase. Când apar primii muguri roșiatici pe crenguțe, înarmată cu mănuși și o foarfecă bine ascuțită, îndepărtez crengile bolnave, uscate sau înnegrite de gerul iernii. Ramurile subțiri le tăiem și le lăsăm pe cele viguroase, pe care se vor dezvolta crenguțe noi cu flori. Tăierea corectă se face la 10 mm deasupra ultimului mugur sau lăstar, iar tăietura trebuie să fie oblică, la un unghi de 45 grade față de lăstar. Florile ofilite și frunzele uscate trebuie tăiate, pentru a nu transmite unele boli frunzelor tinere. Trandafirii proaspăt tăiați se stropesc cu substanțe împotriva insectelor sau cu zeamă de usturoi, care ține insectele departe. Ceapa și usturoiul plantate lângă trandafiri îi feresc de dăunători.
Trandafirii au nevoie de un sol foarte bogat și ușor acid. Se vor folosi doar îngrășăminte speciale pentru trandafiri, respectând indicațiile de pe ambalaj.
Cum plantați trandafiri noi, pentru a vă împrospăta grădina cu noi sortimente? Se pregătește o groapă de o jumătate de metru adâncime și se amestecă pământul săpat cu mraniță. Rădăcinile groase se taie la 15-20 cm și se înmoaie într-un amestec din pământ, apă și gunoi de grajd. Se plantează trandafirul, se pune restul de pământ ca un mușuroi și se udă din abundență.
Dacă urmați aceste sfaturi simple, sigur vă veți bucura și voi de trandafiri înalți, rezistenți și plini de flori mari și parfumate.
Vă doresc o primăvară frumoasă, sănătate și numai împliniri!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply