Trandafirii pitici au nevoie de loc cald, aerisit și cu soare

0
trandafiri si alte plante
Foto: Valeria Marian
Valeria Marian, Oradea, jud. Bihor
Dragă redacție și buni prieteni,
În urma concursului „Primăvara pentru plantele mele“, în nr. 4/2010 al revistei mi-ați acordat un premiu pentru care vă mulțumesc mult de tot. Deoarece concursul continuă și în varianta de vară, vă scriu despre minunații mei trandafiri pitici care cresc an de an (cam din 2006) în ghivecele de pe balcon.
Acești trandafiri pitici nu sunt greu de îngrijit și au forme, culori și parfum la fel ca și trandafirii mari de grădină. De anul trecut am chiar și un pomișor de trandafir cu flori galbene, parfumate care se deschid în perioada iunie-iulie. Cu el am puțin de furcă, pentru că nu mă pricep încă foarte bine la tunsul coroanei, dar mă străduiesc să învăț. Ghiveciul în care stă este destul de mare și încăpător, iar copăcelul fiind înăltuț de 80-90 cm, la picioarele lui am așezat ghivece mici cu flori de primăvară și vară: năsturei, petunii, impatiens și regina-nopții pitică.
Într-un ciubăr mare crește și trandafirul cățărător care înflorește în mai și iunie când se umple de flori frumoase de culoarea vișinei. El se cațără pe niște suporturi din sârmă fixate în plafonul balconului.
Indiferent de forma lor, toți trandafirii, fără excepție, au nevoie de un loc cald, bine aerisit, cu minimum 4-5 ore de soare pe zi, pământ bogat în humus, în care se amestecă puțin nisip și, foarte important, să primească apă din belșug.
Din experiența mea am constatat că udarea de dimineață trebuie să fie cea mai consistentă și nu cea de seară, mai ales dacă locul este mai umbrit. Când ud, am mare grijă să nu stropesc florile și frunzele pentru a evita făinarea care este un dușman frecvent al trandafirilor. Dacă apar dăunători ca păduchii și  boli ca făinarea folosesc un spray-Biosect, care nu este toxic și nu prezintă pericol nici pentru cățelul nostru care doarme cu plăcere și pe balcon. În perioada de creștere și înflorire fertilizez cu îngrășământ lichid special pentru trandafiri sau cu Vitaflora universal pentru plante decorative cu flori 1/2 de capac la 3 litri de apă.
În toamna trecută și primăvara aceasta am plantat în ghiveci și crini. Alături de cei albi (L. candidum) am sădit și crini orientali și asiatici cu florile colorate roz, roșu, galben, orange și ei înfloresc toată vara până în august. Florile sunt de obicei mari, cu lărgimea de 20-25 cm, iar parfumul este îmbătător.
Sunt foarte mândră și de colecția mea de begonii care se simt excelent în semiumbra din balcon și care sunt admirate de toată lumea. Cele mai spectaculoase sunt hibrizii de begonia (B. tuberhybrida) cu florile duble ca niște volane crețe de culoare roz, galben și roșu. Sunt foarte frumoase și cele două begonii curgătoare, albă și portocalie (B. tuberhybrida pendula) care ocupă foarte puțin loc fiind suspendate. În jardiniere am plantat și begonii mici (B. semperflores) albe, portocalii și roșii cu frunziș verde și roșu închis. Begoniile decorative prin frunze ca B. Rex, B. Cleopatra cu frunze ca de arțar și C. coralina cu frunzele verzi pistruiate cu puncte albe care face chiar ciorchine de flori roșii, le țin în interior.
Despre begonii s-a scris de multe ori în paginile revistei, așa că nu mai insist și eu. Trompeta îngerului (Brugmansia) înflorește și ea toată vara până la începutul toamnei, iar inflorescențele superbe emană mai ales seara un miros seducător.
Multe mușcate de diferite tipuri și culori, la fel și petuniile stau în ghivece și coșuri suspendate, locul din balcon fiind destul de restrâns, iar florile sunt multe. În casă pe pervazul ferestrelor orhideele și gloxiniile au înflorit non stop. Dintre toate tipurile de orhidee existente, cele mai răspândite și mai ușor de îngrijit sunt orhideele fluture (Phalaenopsis) dintre care am și eu 4 exemplare de culoare albă, roz, lila și galbenă. Ele se simt cel mai bine în recipiente mici și transparente pentru că lumina este esențială. Au nevoie de 10 până la 15 ore de lumină pe zi, iar iarna le priește chiar și lumina artificială de la becuri. În căldură (18-22 grade Celsius), dar ferite de razele soarelui și un compost menținut cât mai umed, ele se dezvoltă extraordinar și pot înflori fără odihnă de mai multe ori pe an. Eu am descoperit un mic truc de folos: pun paharul de plastic inițial în care se vând de obicei, într-un alt recipient tot de plastic, tot transparent, dar mai mare și negăurit pe fundul căruia las continuu apă puțin călduță. Le place nemaipomenit și înfloresc abundent.
Le pulverizez uneori pe frunze pentru a mări umiditatea aerului tot cu o apă călduță stătută. Am primit recent o orhidee Zygopetalum cu flori interesante de culoare întunecată de la vișiniu spre mov foarte închis. Crește din niște pseudobulbi de unde prin vârful lor ies frunzele și tija florală. Dacă cineva cunoaște mai multe despre ea și îngrijirea ei, îi rog să o descrie amănunțit. Închei dorindu-vă tuturor o vară frumoasă și numai bine.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply