Traforajul, o joacă serioasă

0
suport creioane
Foto: arhiva Practic Idei
Mieluța Brezeanu, com. Runcu, jud. Dâmbovița
Dragă redacție,
Am învățat și eu foarte multe lucruri din experiența altora, fapt pentru care aduc mulțumiri pe această cale. În revista nr. 2/2010, Mihai Taugner din com. Iratoșu, jud. Arad, solicită informații despre modul de lucru, materialele și uneltele necesare în efectuarea lucrărilor din traforaj. Cu dragoste, dau explicații.
Lucrările la traforaj sunt asemănătoare celor aplicate în lemn masiv, deoarece și la acestea se folosește material lemnos dar sub forma plăcilor de traforaj, iar pentru prelucrarea lor se apelează și aici la un instrument tăios și anume ferăstrăul de traforaj. Operația principală, prin urmare, la lucrările de traforaj este tăierea care nu se execută cu briceagul, ci cu un instrument adecvat.
Efectuarea lucrărilor presupune scule principale care se găsesc în comerț în truse. Acestea sunt: ferăstrău de traforaj (similar ca formă cu bomfaierul, dar caracterizat printr-o curbură foarte mare a elementului pe care se montează pânza), suport pentru tăiat cu ferăstrăul, menghina necesară la fixarea suportului pe masa de lucru, pila cu trei fețe, burghiul, ciocănelul, sula. În afară de aceste instrumente, mai e nevoie de clei de tâmplărie, culori tempera sau acuarele, o foaie de glaspapir pentru finisarea obiectelor, plus pânze de traforaj cu dinți foarte fini.
Capetele pânzei se fixează în clemele ferăstrăului. Se desfac șuruburile, se așază pânza, apoi se strâng la loc. Pânza trebuie să fie foarte bine întinsă astfel se rupe mult mai ușor. Pânza se așază întotdeauna cu dinții orientați spre afară.
Materialul indicat pentru lucrările de traforaj este placajul cu grosimea de 3-4 mm. Obiectele executate sunt realizate după modele luate din comerț (papetării) sau inventate de fiecare.
Ordinea în care trebuie executate operațiile în lucrările de traforaj este următoarea:
1. Copiezi pe placaj conturul modelului care urmează să fie executat, eventual cu o coală de indigo.
2. Fixezi placajul pe suport cu ajutorul menghinei. Suportul se așază la marginea mesei în așa fel încât capătul crestat să rămână în afara mesei.
3. Decupezi după model. Aceasta este operația de bază în traforaj, la care este bine să ai în vedere următoarele: dacă modelul este complicat și are tăieturi interioare, tai mai întâi toate orificiile și numai după aceea conturul exterior.
Pentru obținerea unui decupaj interior, faci mai întâi – în marginea lui – o gaură cu sula, după care desfaci unul din capetele pânzei ferăstrăului; o introduci în orificiul respectiv, apoi fixezi din nou pânza în cadru având grijă ca ea să fie suficient de întinsă. După terminarea operației, scoți pânza în același fel. Procedezi identic în cazul tuturor celorlalte decupaje interioare.
Tăiatul propriu-zis se face mișcând ferăstrăul în sus și în jos cu o apăsare ușoară. Pânza trebuie să aibă o mișcare perpendiculară pe suprafața placajului, urmând întocmai conturul modelului. Când conturul desenului urmează o cotitură întorci placajul, nu ferăstrăul, iar la cotituri bruște efectuezi mișcări lente cu pânza întorcând placajul cu grijă. Pentru a preveni încălzirea prea puternică a pânzei, ea trebuie răcită din când în când cu o cârpă umezită sau făcând pauze.
4. Ultima etapă este curățirea suprafețelor obiectului. Orificiile mai mici, colțurile,  diferite adâncituri sau ieșituri le cureți cu pila. Întreaga suprafață a modelului o șlefuiești cu bucăți de geam ținute în mână cu o cârpă, apoi cu glaspapir fin pus pe o bucată de lemn.
La obiectele alcătuite din mai multe piese, șlefuirea se face după montarea acestora. Asamblarea pieselor se face prin prinderea pieselor cu ajutorul cuișoarelor, aracet de lemn sau clei de tâmplărie.
La final se dă cu vopsea tempera ori acuarele (caz în care e nevoie de 2 straturi) sau acrilică.
Vă urez multă putere de muncă și idei practice ușor de aplicat în viața de zi cu zi!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply